Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари

...
Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари
Коментари Харесай

Държавата предлага личните лекари да не могат да издават болнични за дълъг период

Да се понижи броят на дните болничен, които персоналните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на полемика, която потърси решения на казуса с подправените болнични листа, заяви БНР.

Предложенията на работодателите първите три дни от болничния да са неплатени или да се изплащат от Национален осигурителен институт, са обществено неприемливи съгласно обществения министър Бисер Петков. Той предложи друго: 

" Да се ограничи и редуцира интервалът, в който персоналните лекари могат да издават един болничен лист. Сега е до 14 дни непрестанен. Мисля, че във времето обратно е имало до 7 дни, както и общата дълготрайност, която персоналният доктор може да издава в границите на една година – до 40 дни ".

И шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изрично възрази първите три дни да се изплащат от Осигурителния институт: 

" Това би натоварило ресурса с близо 200 милиона в допълнение, което ни затруднява. Може би би трябвало да се мисли във разновидността за изчакване и очаквателен интервал на влизане на болничните ".

Тоест началото на болничния да не се изплаща и да остава за сметка на служащия, каквато е практиката в множеството европейски страни, се аргументираха работодателите.

Председателят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов предложи:

" Първият вид е за първите три дни болнични да се изплаща друга контрактувана сума. Вторият вид, който е - първите три дни с позволение на работодателя. Заплатата му върви по метода, по който е вървяла дотогава ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР