Да се качиш без маска в градския транспорт, може да

...
Да се качиш без маска в градския транспорт, може да
Коментари Харесай

Въпрос за 1000 лв.: Кой контролира носенето на маски в градския транспорт

Да се качиш без маска в градския превоз, може да направи пътуването много скъпо - санкцията е от 300 до 1000 лева, а в случай че нарушаването не е първо, цената се усилва до 2000 лева

Контролът по спазването на най-елементарната мярка против разпространяването на Covid-19 обаче се оказва на правилото " Хвани ме, в случай че можеш ". Районният кмет на община " Средец " Трайчо Трайков става директен очевидец на прехвърлянето на отговорността сред институциите, които би трябвало да ревизират осъществяването на заповедта на здравния министър за маските - от Министерство на вътрешните работи и Регионалните здравни служби, до Столична община и подразделенията на Центъра за градска подвижност.

" Въпреки че из центъра вървя главно пешком, през днешния ден се качих на трамвая. Вътре имаше двадесетина, най-вече белокоси пасажери с маски на лицата. Имаше и един млад здравеняк, който кихаше, кашляше и се секнеше в салфетка, като в това време говореше по телефона, без маска. Аз съм склонен, че някои от разпоредбите могат да се съблюдават с нужния дисконт здрав разсъдък, само че защото в тази ситуация подобен липсваше, отидох и му направих забележка. Той ме отсвири с едно " абе я ми се мАни от главата ", а аз се обадих на 112 и му споделих, че или може дружно с мен да изчака полицията, или да слезе и той слезе на първата спирка, с което непосредственият проблем беше решен ", споделя Трайчо Трайков в обява в профила си във Фейсбук.

Трайков въпреки всичко взема решение да ревизира какво ще се случи със сигнала му и по какъв начин контролните служби реагират на всекидневни обстановки, при които хора без маски " нападателно се слагат над останалите в близост. Резултатът: 40 минути, 9 телефонни диалога и нито един явен отговор. Още в първите две минути след позвъняването на Трайков до 112, сигналът е предаден на 1 РПУ на Столична дирекция на вътрешните работи и на общинската дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " (оглавявана от Красимир Димитров). " Според дирекцията в тази ситуация способен е Центърът за градска подвижност (контрольорите), Регионалната здравна ревизия и полицията. Според полицията - биха се намесили, в случай че казусът е сериозен или сигнализиращият е доста настойчив. Зависи и дали наоколо има патрул. Не би трябвало да се звъни в контактния център на Столична община, защото там се одобряват неспешните случаи ", споделя Трайчо Трайков. Центърът за градска подвижност (компания, еднолична благосъстоятелност на Столична община) счита, че способен да глоби е органът, който е издал заповедта за ограниченията - т.е. Министерството на здравеопазването, респективно РЗИ, написа Трайков.

РЗИ от своя страна твърди, че на никое място в заповедта не написа, че санкциониращият орган във връзка с градския превоз са те и по-скоро считат, че това е Министерството на превоза. " Но в случай че става дума за друго затворено пространство, биха могли да се намесят ". Трамваите в София се оперират от друго общинско сдружение - Столичен електротранспорт ЕАД. Според Трайков, всички трамваи към този момент са оборудвани с камери за видеонаблюдение в действително време и при следствие записът може да се употребява. Но трамвайната компания не може да постанова наказания за несъблюдение на заповедта за маските на здравния министър. Последната трансформация на тази наредба от края на август съдържа текста, че " всички лица, които се намират в закрити публични места, включително транспортни средства за публичен транспорт... други, са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост или друго средство, покриващо носа и устата (в това число забрадка, шал, шлем и др.) ".

Промените в Закона за здравето от май 2020 година показват, че нарушаванията на противоепидемичните ограничения се откриват с " актове, формирани от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, избрани от шефа на районната здравна ревизия, длъжностни лица, избрани от шефовете на регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, избрани от кметовете на общини. " На 20 юни 2020 година кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед във връзка наложителните маски, с която разпорежда контрола на осъществяване на заповедта на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, началника на бранш " Общинска полиция " и шефа на " Аварийна помощ и предварителна защита ".

Оттук нататък следата се губи. От описа на Трайков се вижда, че службите, които разполагат с действителен човешки запас за инспекция и налагане на наказания, не считат тази активност за своя отговорност - без значение от обстоятелството, че изключителната конюнктура за Covid-19 към момента е в действие и евентуално ще бъде удължена до края на ноември. Докато държавните управления в Европа се готвят да върнат ограничаващите ограничения от най-острата фаза на епидемията, спазването на базови условия за хигиена в София е оставено на персоналната преценка.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР