Да се използва нулева транзакция от банкова карта, номер на

...
Да се използва нулева транзакция от банкова карта, номер на
Коментари Харесай

Електронното гласуване ще става чрез банкова карта или мобилен телефон

Да се употребява нулева транзакция от банкова карта, номер на мобилен телефон или различен тип ключ за потвърждаване на идентичност при електронно гласоподаване – това планува пуснато за публично разискване техническо задание за създаване на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване на Държавна организация " Електронно ръководство ".

Тези други възможности са планувани, защото към този момент най-малко въвеждането на персонална карта със специфичен електронен чип се бави, а пилотното отдалечено електронно гласоподаване следва да проработи до края на 2018 година. Затова и от „ Електронно управление” споделят следното в заданието: " До влизане в деяние на националната скица за електронна идентификация, според условията на Закона за електронната идентификация и настоящите нормативни правила за оперативна съгласуемост е належащо да се планува интеграция с създадения за потребностите на електронното ръководство водоравен съставен елемент е-автентикация, посредством която да се изпълнят условията на настоящата нормативна уредба ".

На процедура посредством нулева транзакция с банкова карта и през мобилен телефон следва да се получи числов код за сигурност, който удостоверява така наречен електронна идентичност . Това е гаранция, че няма по какъв начин един човек да гласоподава повече от един път.

Самата система ще е формирана от два модула – за предварителна регистрация и за самото гласоподаване, показва в. " 24 часа ". Предварителна регистрация ще се прави и на наблюдаващи на процеса на гласоподаване – от ЦИК, като формата и реквизитите на заявките за наблюдаващи се утвърждават от ЦИК.

Процесът

Избирател, който желае да гласоподава отдалечено по електронен път, се записва най-малко 18 дни преди деня на същинския избор (т.е. не може по-късно), откакто е направил сполучлива електронна идентификация, не по-късно от два дни, преди да упражни правото си на глас. Модулът автоматизирано би трябвало да ревизира дали гласоподавателят дава отговор на изискванията за гласоподаване за съответния тип избор. Модулът би трябвало да поддържа и обществена част, даваща обща информация за записаните гласоподаватели, без да разкрива персоналните им данни. Модулът не би трябвало да съхранява персонални данни за гласоподавателите, с изключение на техните идентификатори.

В деня на изборите, при влизане в системата гласоподавателят ще може да избере защо да гласоподава – в случай че се случи по този начин, че в един ден се организира повече от един избор. След това се зарежда електронна бюлетина, в която се маркира изборът. Системата би трябвало да може да пресъздава разнообразни бюлетини – както такива с напътствие за преференциален избор, по този начин и такива без такова напътствие. Предвижда се и в допълнение валидиране на подаден глас през приложение за смарт телефони, с което ще се сканират 2D код и числов код, като приложението ще бъде налично за платформите Гугъл Play и Apple Store. Системата разрешава на гласоподавателя да ревизира дали гласът му е регистриран вярно – 2Д баркодът ще бъде сканиран от гласувалия гласоподавател на мобилното му устройство, по-късно гласоподавателят вкарва получения числов код и мобилното приложение пресъздава направения избор или връща известие за погрешен числов код. По задание обаче електронното валидиране на подадения глас не е наложително за отчитането на гласа . Гласоподавателят ще може да промени вота си в границите на изборния ден, като се зачита последният подаден глас. Гласуването по интернет би трябвало да лишава не повече от 5 минути.

След като гласът е подаден, системата криптира бюлетината и инициира електронния автограф на гласоподавателя (квалифициран). Криптирането се прави с обществената част на авансово генерирания криптографски ключ на ЦИК за криптиране на електронните бюлетини и би трябвало да бъде осъществено напълно от страна на устройството на гласоподавателя. Системата пресъздава композиция от кодове и/или баркод, посредством които да бъде осъществена инспекция дали гласът е съхранен по метода, по който е бил подаден. Този, който ще сътвори системата, би трябвало да предложи съответен способ за инспекцията.

Освен това, в техническото задание е посочено, че пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване следва да работи на всевъзможни операционни системи и през всички браузъри .

Какво следва?

Общественото разискване ще продължи до 12 август. След това планът ще бъде пратен за утвърждение от ЦИК. Ако Комисията не го утвърди, процедурата се стопира. Ако има утвърждение, ще бъде пусната социална поръчка на стойност 1,5 млн. лв. без Данък добавена стойност. Припомняме обаче, че ЦИК към този момент изиска отсрочване на електронното гласоподаване – тъй като рискът от следен избор бил по-голям, в сравнение с при избор с хартиени бюлетини. Засега Народното събрание няма мнение по настояването на ЦИК. Според Изборния кодекс отдалечено електронно гласоподаване би трябвало да има за изборите за Европейски парламент през 2019 година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР