Да се изхвърлят книги е престъпление. Дори да не са

...
Да се изхвърлят книги е престъпление. Дори да не са
Коментари Харесай

Направих немислимото: Разчистих си библиотеката от излишните книги

Да се изхвърлят книги е закононарушение. Дори да не са добре написани, с неприятни корици или остарели разбирания, те са материалната прегръдка на човешките мисли.

Повечето от нас, уповавам се, сме отгледани и възпитани с тези правила – книги не се хвърлят. Може да се подреждат, преподреждат, да им се купуват нови библиотеки или да си вършим ъгъл за четене, само че влезе ли един път книга вкъщи, не излиза повече.

Претрупаните с книги рафтове обаче от време на време се трансформират в това малко бодилче в петата на спокойния ни живот, което може същински да ни влуди.

 книги библиотека Thinkstock

Различни по мярка, цветове и височина, те са скрили сред кориците си какви ли не истории. Не е наложително да ви харесат всички книги.

Но един път оставени на видно място в библиотеката, те стоят там и вечно ви припомнят за ужасната си история, тъжния край или индивида, който ви я е подарил.

Запалена от новия сериал с Мари Кондо, взех решение да направя немислимото – да разчистя освен дрешниците и кухненските шкафове, само че и библиотеката.

 дом интериор книги StyleCaster.com

Не извадих всички книги на земята, щеше да ми отнеме цяла безкрайност, само че плъзнах взор и извадих от местата им тези книги, които ми напомняха неприятни неща.

Подаръци от някогашни приятелки, прекомерно доста умрели за първите 100 страници, неприятен превод – имах своите разнообразни аргументи да не одобрявам тази или онази книга.

Исках да оставя единствено тези, които обичам да прелиствам, в чиито свят обичам да се връщам.

Всички останали подарих на кварталната библиотека. Стана доста елементарно, без никакви формалности.

Но можете да ги извършите какво ли не - да ги занесете в офиса и да основете библиотека, да ги подарите на четящите си другари, да ги предложите като подарък в някоя от многото фейсбук-групи за фенове на книги или да ги продадете на алегорична цена.

Можете да ги сложите в чиста щайга с надпис "Подарявам ги " и да ги оставите във входа на блока или на друго оживено място. Но не ги оставяйте до кофите за отпадък, варварско е.

 дом интериор книги StyleCaster.com

Няма нищо неприятно в това да оставяме книгите, които не харесваме, да живеят своя нов живот отвън домовете ни.

Трябва единствено малко храброст.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР