Да се интерпретира днес творчеството на Моцарт не е нещо

...
Да се интерпретира днес творчеството на Моцарт не е нещо
Коментари Харесай

Мартин Пантелеев и Моцартовата магия

Да се интерпретира през днешния ден творчеството на Моцарт не е нещо ново, само че да се предложи на взискателната българска аудитория рядко изпълнявани на наша сцена творби, в действителност е предизвикателство.

От цикъла „ Солистите на Софийската филхармония ” в зала „ България ” се състоя Моцартов концерт под диригентството на световноизвестния маестро Мартин Пантелеев. Бяха включени в действителност забавни произведения: „ Първата симфония в ми-бемол мажор К.16 ”, която дребният Волфганг написва едвам 8-годишен; тя беше последвана от „ Концерт за флейта и арфа ” (солисти Кремена Ачева – флейта, Весела Тричкова – арфа); във втората част публиката потъна в мощното лъчение на „ Коронационна меса в до мажор ”, основана от Моцарт през 1779 година Тя е изпълнявана неведнъж на тържествени мотиви през 19 в. в императорския двор на Виена, а в наши дни ѝ се придава религиозно-апотеозен смисъл, тъй като звучи по време на църковни служби в катедралата „ Св. Петър ” във Ватикана. Херберт декор Караян я е изпълнявал постоянно с Виенската филхармония.

Ето че и българската аудитория се почувства част от международното музикално общество, с помощта на превъзходното осъществяване на солистите Елена Механджийска, Росица Павлова – Инджева, Михаил Михайлов и Пламен Бейкова. А Националният филхармоничен хор „ Светослав Обретенов ” (дир. Славил Димитров) придаде тази по този начин нужна компактност и церемониалност на звука, която е наложителна за сходни меси в католическия свят. За публиката, която дълго приветства изпълнителите, е същинско благополучие, че маестро Мартин Пантелеев все по-често се завръща на българска сцена.

Феновете му занапред се настройват в очакване за неповторимия концет на 2 април в зала 1 на НДК, където диригентът ще си партнира с Александрина Пендачаска за нейния юбилеен концерт „ Това съм аз ” – 30 години на сцената отбелязва световноизвестното сопрано с арии от Верди, Моцарт и Росини.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР