Да се играе футбол в квартала, не е просто съботно

...
Да се играе футбол в квартала, не е просто съботно
Коментари Харесай

„Лозенец Юнайтед” – когато футболът и родният квартал се слеят в едно

Да се играе футбол в квартала, не е просто съботно следобедно занятие. Това се е трансформирало в смисъл на живота на някои мъже.

Когато принадлежността към обичания футболен клуб и родния квартал се слеят в едно, се получава първият официализиран тим по минифутбол „ Лозенец Юнайтед”. А неотдавна столицата реши да награди гордостта на квартала със Стена на славата в община „ Лозенец”.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на 90-те години кварталът още съставлява освен това от местопребиваване, то е обществена среда. Така през 1991 година група другари от квартал „ Лозенец” вземат решение да се обединят в тим.

„ Един ден се събрахме в нашето квартално заведение и прочетохме във вестник „ Народен спорт”, че се провежда шампионат в зала „ Фестивална”. И това беше огромна еуфория за всички нас. Направихме си екипи, фланелки и се записахме на турнира”, споделя Кирил Иванов, деец в тима.

„ Аз персонално бях на 17 години и в първия формален мач бях най-младият. Клубът и до ден сегашен се е запазил като испанския „ Атлетик Билбао”, играят единствено локални момчета”, добавя той.

„ Много мъчно е някой от различен квартал да попадне в този тим, дори няма такива случаи. Тончо Тончев се наложи да си купи апартамент в „ Лозенец”, с цел да се трансферира от Женския пазар”, акцентира Веселин Колев, управител на тима.

„ Лозенец Юнайтед” е лидер и в други категории. „ Това беше един от първите тимове, който имаше личен уебсайт през 1997 година. „ Левски”, ЦСКА нямаха тогава сайтове”, показва Колев.

„ Лозенец Юнайтед” е и първият тим по минифутбол, който показа България на интернационално равнище. „ Имаше един шампионат в Холандия. В края на предишния и началото на този век в Европа тези неща не бяха доста развити. Този шампионат в Холандия беше общо взето тогава със статут на импровизирано европейско състезание. Имаше тимове от Русия, Полша, Холандия, Германия, Англия”, добавя мениджърът.

„ Лозенец Юнайтед” имат внушителен тим и тим на ветераните. Общо имат изиграни над 1000 мача и участия в над 100 шампионата, измежду които и голям брой в чужбина.

Въпреки че поражда в двора на 35-о учебно заведение, през днешния ден там условия за игра няма. А екипът е заставен да търси стадиони чартърен, където да практикува обичания си спорт. За да съумеят да попълнят и юношеска група, съотборниците се надяват в „ Лозенец” да се появят нови терени за игра.

Автор: Елица Кънчева
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР