Да се говори за престъпност е лесно. Малко статистика, коментар,

...
Да се говори за престъпност е лесно. Малко статистика, коментар,
Коментари Харесай

Спомени от соца: Класация на пет вида престъпници съществували в България

Да се приказва за престъпност е елементарно. Малко статистика, коментар, изопачаване на обстоятелствата и всеки може да нарисува картината, която пожелае, с цел да илюстрира една или друга теза. В обществото ни битува тезата, че през интервала на Народна република България, надали не престъпността е била нулева. Разбира се, има и други тълкования на обстоятелствата, казващи, че престъпност е имало, само че е била ловко прикривана от контролиращата медиите власт, написа socbg.com.

Все отново, несъмнено е, че даже социалистическото общество не е идеално. В идващите редове в най – систематизиран тип ще ви представим пет вида на хора и специалности постоянно попадали в престъпните летописи на Министерство на вътрешните работи, преди повече от четвърт век.

5. Трудещите се с „ елитни” специалности



На последното, 5 – то място са всички хора имали достъп до вносни, дефицитни артикули и валута по времето на социализма. Това са барманите, шефовете на хотели, заведения и магазини, келнерите, готвачите, склададжии, интернационалните водачи, моряците и други Сложихме ги на последна позиция, тъй като техните злоупотреби са на най – дребно и неорганизирано ниво. Скрити измежду багажа дънки, някоя стотачка в зелено, обменена с другар по черния курс. Понякога се е стигало до по – съществени „ доставки” на части за коли и електроника, само че всичко остава в границите на единичните бройки. В актуалното общество валутата е общодостъпна, а дефицитни артикули няма. По тази причина горните специалности са изгубили всякакво преимущество и опция за злоупотреби.

4. Селските обирджии

Тук идва ред да си напомним защо служеха селските пъдари и отрядниците. Да, даже през социализма се случваше някой бостан да бъде обран или някоя ограда прескочена. Стойността на тези закононарушения също е оскъдна, както и честотата им, само че те засягат директно дребното частна благосъстоятелност на българина. За това дребните обирджии на селски инвентар и продукция намират място една позиция по – горе от нарушаващите валутните и комерсиалните закони дребни играчи. След 1989 год. обирите се трансфораха в нападения и в случай че се прави ранглиста, то нападащите селските парцели ще заемат много по – водеща позиция.



3. Магураджиите

Редно е да отдадем дължимото на едрите риби. Горните персонажи в никакъв случай не са били проведени, а множеството от тях даже не са същински бандити. При така наречен „ магураджии”, обстановката е друга. Тук приказваме за хора, задоволително смели и калени, с цел да влязат в крупни кражби, валутни измами, иманярство и контрабанда. Името им идва от сборното им по това време място – сладкарница „ Магура” на столичния бул. Витоша. Тук се събират и неведнъж комбинират хора с престъпно минало, лежали по пандизите, приели закононарушенията за своя специалност. Като опитни в занаята, те схващат от подкупване на чиновниците на съда и милицията, малки врати в закона, само че силата им е в това, че неведнъж „ играят” дружно и размера на вредите, които нанасят е значителен. Не инцидентно, през „ демокрацията”, това са хората дали част от най – изявените мафиоти в България.

2. „ Мамините синчета”

Не са най – крупните, нито най – интелигентните, нито закононарушенията им са кой знае какъв брой чести. Но са най – дразнещите. Това са децата на висшата незаконна номенклатура. Те нормално правят хулигански прояви, въпреки че са известни случаи на изнасилвания и даже убийства. Ужасяващото в тази ситуация е държавната машина, която се задейства, с цел да ги прикрие. „ Мамините синчета”, се измъкват ненаказани и сухи, което още тогава демонстрира от къде се вмирисва рибата. За страдание те към момента са тук, измежду нас и към този момент като огромни, отглеждат своите деца в същия дух.



1. Партийният хайлайф

Ред е и на тези, които облечени в лъскави костюми и власт, съумяват да провеждат с изключение на всичко друго и един разрушителен преход, вредите от който и до през днешния ден се мерят. Като група са най – малобройните, само че резултата от тяхната активност се означават с десетилетия в бъдещето. Това са висшите членове на управническите органи и силовите структури. След рухването на Тодор Живков от власт, всичките заеха още веднъж управителни постове, само че към този момент сполучливо преоблечени като капиталисти, а някои от тях даже като борци против „ оня режим”.



Класацията може да се добавя и размества, само че въпреки всичко в систематизиран тип съставлява пет повърхностни портрета на престъпните видове от близкото минало.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР