Да се говори за мафиотска държава в пресата по повод

...
Да се говори за мафиотска държава в пресата по повод
Коментари Харесай

Полски съд: Да се говори за "мафиотска държава" по адрес на властта не е клевета

Да се приказва за " мафиотска страна " в пресата във връзка дейности на полския президент не надвишава границите на публичния спор, постанови полският Върховен съд, представен от " Франс прес ".

С това решение на Върховния съд завърши дело, почнало през 2015 година с тъжба на консервативната партия " Право и правдивост " против полския ежедневник " Газета виборча ".

Случаят стартира през ноември 2015 година, тъкмо след изборите, извоювани от " Право и правдивост ". Тогава президентът Анджей Дуда помилва някогашния заместник-шеф на Централното бюро за битка с корупцията Мариуш Камински, който бе наказан на три години затвор на първа правосъдна инстанция за това, че е превишил пълномощията си.

Камински апелира присъдата и очакваше завършек на процеса. Поради презумпцията за невиновност, той съумя да стане министър в държавното управление на " Право и правдивост ".

Президентът Дуда помилва Камински преди съдът да се е произнесъл дефинитивно дали той е отговорен или не по повдигнатите обвинявания, което разбуни духовете в юридическите среди и в обществото.

Министърът на правораздаването Збигнев Жобро сподели тогава, че конституцията не лимитира президента да помилва и хора, за които съдът не се е произнесъл дефинитивно дали са отговорни или не.

" Газета виборча " написа по отношение на решението на президента да помилва Камински, че " по този начин не действа една демократична, а мафиотска страна ". Това стана мотив " Право и правдивост " да подаде тъжба в съда. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР