Да се говори за Ботев е трудно, защото той е

...
Да се говори за Ботев е трудно, защото той е
Коментари Харесай

Радев: Нашето време няма да роди Ботев, но и днес носим неговия дух

Да се приказва за Ботев е мъчно, тъй като той е споделил всичко за нас. Дори и най-болезненото: че " свестните у нас смятат за луди ". Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в пердах за независимост. И го е потвърдил със ориста си. Затова и през днешния ден се прекланяме пред паметника на поета.

Това съобщи във Враца президентът Румен Радев на церемонията, с която се отбелязя Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. България отбелязва 143-години от героичната крах на поета бунтовник Христо Ботев и неговата чета.

Нашето време няма да роди Ботев. Той е исполин от друга ера. Вярвам обаче, че продължаваме да носим част от неговия дух. Че болшинството от нас ще отхвърли конформизма и безличието. Че носим геройство и темперамент да въздигнем отечеството ни там, където заслужава да бъде.

Ние, актуалните българи и маме тежък дълг. Ние сме в дълг към тези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха фантазиите си за почтена и самостоятелна България. Онези немили-недраги, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени постоянно и от своите, само че сгрявани от мечти за свободата.

Според Радев, в дълг сме и към себе си, тъй като и през днешния ден постоянно избираме пътя на емиграцията - без значение дали надалеч от родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.
 Снимка 426630
Източник:

Ето за какво Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България за президента е и ден на живите . Той е нашата опция да преоткрием неспокойния национализъм и парещото възприятие за правдивост на Ботев. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи, сподели още Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР