Да се формира работна група, която да работи в помощ

...
Да се формира работна група, която да работи в помощ
Коментари Харесай

Чистият въздух - мисията е възможна, ако е на всички

Да се образува работна група, която да работи в помощ на общината с действителни начинания в посока възстановяване на качеството на въздуха в Пловдив. В нея ще се включат самостоятелни специалисти, еколози, представители на бизнеса и жители.
До тази концепция стигнаха участниците в полемиката, която се организира през вчерашния ден. Срещата мина под наслов „ За по-чист въздух в Пловдив “ и бе проведена от вестник „ Марица “, „ EVN Топлофикация “ и Общинската администрация.

За да не попада повече Пловдив в черните описи, когато става дума за фини прахови частици, би трябвало да се създадат действителни действия във връзка с намаляването на отоплението с твърдо гориво, усъвършенстването на трафика и публичния превоз и нова политика във връзка с зелената система, съгласиха се участниците в кръглата маса. Тя продължи повече от 3 часа при огромен интерес в дребната конферентна зала на дома на културата " Борис Христов ".

Общината следва да прояви по-голяма диалогичност и да бъде отворена за работа с специалистите и с жителите на Пловдив, приканиха участниците по време на полемиката. Повече интензивност се чака и от работата на групите в Общинския съвет, които основават Наредбите. Въпреки обещанията на политиците до през днешния ден действително не са подхванати никакви законодателни начинания, които да развържат ръцете на локалната администрация при потреблението на финансовия инструмент във връзка с щадящи природата практики.

В диалога се включиха Ангел Киров, началник на отдел " Топлопреносна мрежа “ ЕВН, Елена Найденова - основен специалист „ Екология и ръководство на отпадъците “ на община Пловдив, инж. Марияна Кондаклиева от РИОСВ-Пловдив. Също по този начин доцент доктор Георги Йорданов, народен представител в 44-ото Народно заседание, Руси Чернев - основен редактор на вестник „ Марица “, Ангел Стоев от сдружението „ Бизнесът за Пловдив “, представители на Министерство на регионалното развитие.

Представителите на ЕВН презентираха услугите на " Топлофикация " като съвременна, екологична и налична опция за климатизация на жилищата и публичните здания в Пловдив.

Данните от последните години демонстрират, че качеството на въздуха в Пловдив през последните 3 години се усъвършенства. Въпреки това има сред 40 и 100 дни в годината, в които измервателните станции засичат превишаване на стандартите за съществуване на фини прахови частици, въпреки то да е напълно малко над нормата. Всички от тях са в студените месеци. От април до ноември тази година станциите не са отчели нито едно превишение на среднодневните правила, показаха специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив. С наближаването на зимата обаче казусът се завръща.

Общината е в напреднала фаза за създаването на стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в идващите 5 години, като тя напълно скоро ще бъде оповестена на уеб страницата на общината и препоръчана за разискване с жителите, разгласи Елена Найденова от отдел " Екология и ръководство на отпадъците ". Местната власт прави всичко допустимо за възстановяване на обстановката и от това има ясни резултати. Каузата обаче би трябвало да е обща и всеки от нас да поставя старания и да даде своя принос за това въздухът в Пловдив да е още по-чист, прикани Найденова. Тя сподели още, че специалистите в общината са подготвени на разговор с гражданската самодейност за без значение премерване на качеството на въздуха. Припомни обаче, че към този момент няма явен стандарт в работата на дребните измервателни уреди, които жителите конфигурират на балконите си, тъй като те улавят единствено моментната фотография на фона, а не трендовете.

Проблемът с качеството на въздуха е сериозен, тъй като той е главен фактор за аспираторните и белодробни болести, напомни доцент д.-р Георги Йорданов, народен представител в 44-ото Народно заседание. Според него те са в челните редици на обществено значимите болести у нас дружно с заболяванията на сърдечно-съдовата система. Той не се съгласи с мнението, че отношение към законодателни начинания за решаването на казуса са единствено в Народното събрание и в държавното управление и уточни, че локалната власт има задоволително благоприятни условия да постанова положителни практики в тази посока. " През последните години Пловдив е единственият огромен град, който съобщи напълно в ръцете на частни компании публичния превоз. Така се стигна и до прекъсването на най-екологичния превоз - тролейбусния. В София да вземем за пример към този момент е одобрена разпоредба, съгласно която хибридните коли могат да стопират без такса в Синя зона. Няма спънки това да се случи и в Пловдив ", разяснява доцент Йорданов. Той попита, за какво в последно време улиците в града не се мият, както това се е случвали в предходни години. " Това не е по този начин. Улиците се мият ежеседмично по явен график и с доста по-голям интензитет спрямо 2011 година. Освен това сме подменили напълно машинния парк, които е с най-голям екологичен клас ", отвърна Иван Стоянов, шеф на Оперативна програма " Чистота ". Той също настоя жителите да бъдат дейни и да споделят своята отговорност във връзка с опазването освен на въздуха, само че и на непорочност в града като цяло. " Пловдив не живее на някаква друга планета. Ние сме част от общата конюнктура в региона - въздушните идват и от Родопската яка и доста постоянно от запад, откъдето постоянно падат въздушни маси с нараснало наличие на фини прахови частици. Затова въпросът би трябвало да се взема решение сложно ", разяснява Иван Стоянов и подсети, че общината работи по план за създаване на нов парк върху 650 декара сред Гребната база и Околовръстния път.

Той също прикани специалистите от отдел " Екология " в общината да станат основатели за образуването на непрекъсната работна група, която да подкрепя локалната власт с хрумвания и действителни дейности за възстановяване на качеството на въздуха. " Ние сме подготвени да участваме в сходна самодейност и дори имаме свое предложение с 20 съответни стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати в идващите месеци ", съгласи се Ангел Стоилов, представител на сдружението " Бизнесът за Пловдив ". Той предложения всички изкушени на нова полемика по тематиката при започване на идната година.
тагове полемика чист въздух evn  Чистият въздух - задачата е допустима, в случай че е на всички  Чистият въздух - задачата е допустима, в случай че е на всички
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР