Да се фокусираме следващите няколко дни да не обезсмисляме работата

...
Да се фокусираме следващите няколко дни да не обезсмисляме работата
Коментари Харесай

Представител на ЕК у нас за Шенген: Не е първият и последният съвет, има и други възможности


„ Да се фокусираме идващите няколко дни да не обезсмисляме работата на всички хора в Брюксел. Утре е срещата на непрекъснатите представители, които приготвят Съвета на Европейски Съюз. Те ще седят в една стая и могат да си кажат доста неща, които да оказват помощ на процеса. Това не е първият, не е и последният съвет. Ако нещата не станат, ще има и други благоприятни условия “, сподели Цветан Кюланов, представител на Европейска комисия в България по отношение на присъединението на България към Шенген.

Заключението на Европейската комисия е, че България е подготвена да влезе в Шенгенското пространство, само че към момента някои страни членки я стопират.

„ Посланията, които идват от Нидерландия и други страни са, че е почнал един развой, който те наблюдават и към който имат някакви условия. Надявам се, че може в близки диалози да се обясни какво остава съгласно тях, с цел да се откри компромис и да се стигне до решение допустимо най-скоро “, добави Цветан Кюланов.

По думите му Европейска комисия също има рекомендации към България в областта на върховенството на правото, само че това не е обвързвано с приемането ни в Шенген.

„ Трябва да се създаде механизъм с ясни стъпки, които да се подхващат. Колкото по-бързо те бъдат осъществени, толкоз по-бързо ще стигнем до края на процеса. Да не споделяме година, следващата година и така нататък, а да споделяме тези стъпки, след което всички ще кажат „ да “, сподели още представителят на Европейска комисия в България.

Той разяснява позицията на служебния министър председател, че държавното управление на България е готово на ответни ограничения против Нидерландия по този начин: „ Не мисля, че никоя страна членка би трябвало да потегля в такава посока. България може да завоюва от разговор доста повече, в сравнение с от закани “.

На 8 декември евроминистрите ще дадат своето дефинитивно решение за участието на България в Шенген.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР