Да се даде възможност на съда да налага нередуцирани наказания

...
Да се даде възможност на съда да налага нередуцирани наказания
Коментари Харесай

Дойде времето на усилната Facebook политика

Да се даде опция на съда да постанова нередуцирани санкции във връзка с малолетни лица за тежки закононарушения. Така депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който има реномето на специалист в бранш " Сигурност ", изясни по какъв начин ръководещите считат да се борят с закононарушения като убийството на Андреа в Галиче.
Ако слушате Манев, който повтаря по-образно премиера по тематиката, несъмнено ще одобрите. Разумно е рецидивисти, без значение дали пълнолетни или малолетни, да бъдат наказвани по-тежко. Само че още веднъж отиваме към политика, която се стяга постфактум – т.е. след следствията!
Къде е предварителната защита обаче? Къде ни обществената и просветителна политика? Къде са тези служби, които да се намесят преди рецидивистът да се трансформира в подобен? Къде е законодателството, което ги улеснява, което основава условия да се развиват и да си правят работата по-добре? Е по какъв начин къде е – във Фейсбук. Там громим джендъри, соросоиди, рубладжии, норвежци – всичко, което не ни хареса. А даже нашите политици се научиха, че могат да черпят популизъм тъкмо от там – и да лавират в лабиринта на публичното неодобрение дотолкоз, че да не катастрофират съдбовно.
Дълбоки промени, които трансформират открития ред на нещата, не са приоритет на нашето ръководство. Например – промяната на ВиК бранша изисква изрязване на неработещите структури и намирането на фрагменти, които да работят. Една от последниците - изхвърляне на улицата на некадърните и надлежно основаване на безработица. Колкото и да са некадърни тези изхвърлените, те са гласоподаватели – и техният глас тежи колкото на всеки сръчен на избори, а са доста по-лесно манипулируеми и доста по-лесно им се реализира напън, с цел да гласоподават " вярно ". А за всеки политик, който желае да векува в политиката и в ръководството, това е гибел. Затова гасим пожара чак като лумне мощно и не мислим въобще да работим да няма пожари и да няма предпоставки за пожари.
Колко ще намалеят тежките закононарушения новият законопроект? Някаква прогноза на база статистика и математика да вземем за пример? Защото надали ГЕРБ първи са се сетили за такава мярка, а сигурно има и други случаи, са насъбрана статистическа история на последици. Та ще има ли такава оценка – сякаш от 2016 година би трябвало да има оценка на въздействието? Може и да има, в случай че от Фейсбук изкочи нещо. И за край – ще има ли да вземем за пример след 5 години какво е станало при новия законопроект? Да не се окаже единствено, че убийствата и изнасилванията не са намалели толкоз, колкото им се желае на хората! Както им се желае всичко да се случва без те да носят никаква отговорност - за това да бъдат жители, а не просто живеещи в тази страна. Защото и без статистика е повече от ясно - растящите без грижа деца няма да могат да прочетат в Наказателния кодекс от какво би трябвало да бъдат респектирани!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР