Да разгърнем седмичната програма, публикувана във вестниците. В кратката информация

...
Да разгърнем седмичната програма, публикувана във вестниците. В кратката информация
Коментари Харесай

За кого работят телевизиите?

Да разгърнем седмичната стратегия, оповестена във вестниците. В късата информация Българска национална телевизия от години усърдно оповестява кои филми са копродукция. Не от коя страна е, кой е режисьор, а че е копродукция. Може да е значимо, само че не написа сред кого. БТВ неотдавна изписва на половината стратегия „ Премиера “. Дори когато е сериал, който върви от месеци. Но да не сме дребнави и да продължим.

Добрата стратегия е вътрешно обвързвана, следва избрана логичност. Отделните детайли не се конкурират, а взаимно се популяризират даже. Обърнете внимание, че през последните седмици БТВ показва в рубриките си водещи от други излъчвания. Така ни се дава опция да опознаем тези хора в нова светлина, да ги оценим като персони. Така се основават звезди. А звездите са значим детайл от рейтинга на една телевизия. С мъка би трябвало да кажа, че в телевизията-майка Българска национална телевизия с години се води война срещу личните звезди. Хачо, който някои цитират като оракул, обичаше да споделя, че и маймунка да сложиш в праймтайма, ще стане звезда. Е, не става, само че опитите не престават. Голямо предпочитание имат М. Цветанска и Г. Милков да са водещи на предаването с неразбираемо заглавие и наличие „ Плюс това “, само че и двамата са антителевизионни. В актуалния комплициран и изпълнен напрегнато свят една телевизия като Българска национална телевизия наложително би трябвало да има особено предаване с интернационална тема. Още повече, че има извънредно мощни обичаи в това отношение. И ето, че две от най-опитните журналистки Жени Атанасова-Тенева и Йоана Леви-Сойер са излезли от своето амплоа и се пробват да показват някаква картина на интернационалния живот, само че това явно не е по силите им. А в същото време в “Панорама” Бойко Василев, ерудиран полиглот, експерт по балканската и европейската политика, се мъчи с родните политици.

Ех, този несдържан блян към престола на водещ предаване! Колко блестящи кореспонденти погубиха кариерата си от тази упоритост. И цялата стратегия на Българска национална телевизия е една неприятно съединена мозайка от съвършени излъчвания и архаични разкопки от минали столетия. Една от аргументите е в неналичието на естествена логичност при построяването на структурата на самата телевизия. Тя е създавана през годините по инцидентни критерии, които в основата си не са изменени и до през днешния ден. Достатъчно е да те свързва остаряло другарство с шефа.

Не знам кой тъкмо ще вкара ред в програмата на Българска национална телевизия. Там функционалностите на новоназначените шефове по този начин се препокриват, че е неразбираемо кой защо дава отговор. След като бях прелестно сюрпризиран, че новото управление е „ разкрило “ какъв брой потребна е лансираната от мен концепция да се преструктурират 4 -те канала, в този момент узнавам, че си присвояват и другата ми концепция централната новинарска емисия да се излъчва в 19 часа. Няма неприятно, нека да го създадат като хората.

След като имаше толкоз стройна програмна идея, БТВ също реши да постави малко „ жълто„ в продукцията си за привличане на повече фенове. Само че това жълто се оказа, с опрощение, лайняно жълто. Напълно несъответстващо стои предаването „ Папараци„ в програмата на една телевизия, която ни притегли на първо място със своята съвестност, достоверност и престиж. Мисля, че „ Кул-т “ е премного за феновете на интернационалната световна хроника, още повече че в „ Папараци “ „ папарашкото “ е прекомерно малко, това е по-скоро скърпен пиар на нашенските кандидати за място измежду хайлайфа. Стига, несъмнено, даровитата Петя Дикова да понижи малко фалцета. Като приказвам за БТВ като водеща телевизия, не мога да подмина някои изхвърляния в упоритостта й да „ огрее “ на всички места. Историята с изпращането на специфичен екип да наблюдава „ одисеята “ на двете лъвчета до Холандия е мъчно разбираем лукс. Освен в случай че не е било, с цел да задоволи интереса на някой властови фактор. В подобен случай няма да бъде изненада, в случай че в Холандия бъде основан и специфичен кореспондентски пост, с цел да ни изпраща постоянно репортажи за всекидневието на лъвчетата.

Изненадан съм и от близо двуседмичната сага за циганчето, осиновено в Италия, което търси родната си майка. Какво желаеха да ни покажат? Че при други условия дребният ром се развива обикновено? Но оказа се, че и в Италия той отива при ромите и живее при тях, тъй като тази среда му харесва. Може би трябваше да се трогнем от майчината любов? Не, майката даже не искаше изначало да го види, тъй като се опасява, че би трябвало да го изхранва. Кой знае по какъв начин са я убедили. Не стига това, ами се оказа, че той харесва мъжете. Навръх рецесията с Истанбулската спогодба, подозрели са нейните съперници. Ти да видиш! С една дума, хубава работа, но циганска.

И така, за кого работят малките екрани – за феновете, за рекламодателите, за властта? В този ред, тъй като броят на феновете притегля рекламодателите, а властта е привличана от богатите малките екрани. Да, само че не. У нас логиката е следната – властта дава парите, а близостта с нея притегля рекламодателите. Парите образуват и рейтинга на зрителския интерес.

Щури времена


А другите малките екрани? Накратко – до по кое време Нова телевизия ще държи най-талантливия си публицист Милен Цветков закотвен в среднощ? Чия воля се извършва?

“България еър ” разполага с толкоз доста коментарни излъчвания – дали не е отпуснато по едно на всяка политическа мощ?

“Канал 3 ” към момента пази част от наследството на Сашо Диков. А самият той още веднъж остана без телевизия. Телевизия “Европа ” е на път да стане партийна телевизия. Щури времена, както би споделил Емо Чолаков, най-разпознаваемата телевизионна персона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР