Да работиш от вкъщи, значи да си на разположение непрекъснато

...
Да работиш от вкъщи, значи да си на разположение непрекъснато
Коментари Харесай

Правото да се изключиш

Да работиш от у дома, значи да си разполагаем непрестанно - това е откритието на годината под знака на пандемията за доста от нас. Затварянето на офисите, учебните заведения и детските градини в пика на епидемията, заличи границата сред работния ден и свободното време, а постигането на баланс сред ефикасна работа и пълноценно прекарано персонално време се трансформира в същинско предизвикателство. Ето по този начин обществата на заетите още отпреди пандемията стигнаха до екзистенциалния въпрос трябва ли в действителност да си разполагаем на клиенти и работодатели в режим 24/7? 

Можем ли да сложим точка с претенцията да изключим телефона и компютъра в края на работния ден, без това да се приема като липса на мотивация и преданост към работодателя и клиентите? Работодателите също започваха да си дават сметка, че качеството на работата и успеваемостта на чиновниците им се намалява с натрупването на отмалялост и стрес и се усилва рискът от неточности и пропуски.

Добрият образец

В някои страни, известни с дейната синдикална отбрана, трудовото законодателство към този момент открива нови правила, за справяне с този проблем. Във Франция, да вземем за пример, през 2016 година беше въведено обвързване за работодателите да обезпечат принадлежности за изключване на електронните устройства на чиновниците в извънработно време. Наред с това, през последната година, от ден на ден компании по своя самодейност вкарват разнообразни ограничения, с цел да обезпечат на чиновници си по-добри условия на живот при работа от отдалеченост, а оттова и по-високо качество на работата им. Една от огромните френски застрахователни компании, чиито чиновници не престават да работят от отдалеченост към този момент съвсем година, още през юли 2020 година вкара ограничаване за изпращане на имейли след 18:00 ч. или в почивни дни. За да се обезпечи спазването на това предписание, компанията организира образование на мениджърския си състав, а всеки от мениджърите беседва със своя екип. В последна сметка, тази мярка докара до опазване на мотивацията на чиновниците и повишение на успеваемостта и качеството на работата им през работния ден, без значение от насъбраната отмалялост и напрежение от ограничаващите ограничения за справяне с епидемията, които във Франция в една или друга степен не престават и до през днешния ден.

Инициативата на равнище Европейски съюз

Въпросът е по какъв начин може това право на отделяне от работата да се уреди по подобен метод, че да не зависи единствено от положителната воля на работодателя и организационните качества на служителя и може ли това да стане посредством обединен метод за всички европейски страни? В отговор на това предизвикателство, в края на януари 2021 година Европейският парламент одобри резолюция по отношение на правото на отделяне от работната среда, с която предлага Европейската комисия да одобри инструкция, уреждаща минималните условия за отдалечена работа в границите на Европейския съюз за да се задължат всички държави-членки да вкарат в своето законодателство правото на чиновниците да се „ откъснат от работната среда “ в извънработно време като съобразят спецификата на съответната страна.

Какво значи „ правото на отделяне от работната среда “

Правото на отделяне от работната среда (the right to disconnect) значи, че задължението на чиновниците да извършват задания, действия или електронни връзки, свързани с работата им, като да вземем за пример телефонни позвънявания, електронни писма и други известия, е лимитирано единствено в границите на тяхното работно време. Когато работният ден завърши, чиновниците могат да се „ изключат “ от работния развой като не дават отговор на известия, имейли и позвънявания, а работодателите би трябвало да вкарат подобаващи механизми, гарантиращи „ изключването “. Въпреки че концепцията за правото да се откъснеш от работната среда се разисква от дълго време, през последната година цифровизацията и всеобщото използване на работата от отдалеченост сложиха този въпрос на фокус и в последна сметка доведоха до предприемане на съответни начинания на равнище Европейски съюз. Според отчети на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Eurofound), 27% от участващите в изследването, работещи от у дома, са работили отвън работното си време, с цел да се оправят с условията, свързани с работата им. Наред с това, по време на ограничаващите ограничения, свързани с епидемията от COVID-19, над една трета от всички чиновници на Европейски Съюз са почнали да работят от вкъщи си, до момента в който преди този момент те са били единствено 5%. В резултат на това потреблението на електронните технологии за служебни цели се е нараснало доста, а цифровизацията на работния развой се е ускорила значително.

Балансът сред персонален и професионален живот става приоритет

Според изследванията високите условия във връзка с работата и все по-големите упования, че чиновниците би трябвало да бъдат разполагаем когато и да е могат да нарушат салдото сред професионален и персонален живот и да се отразят неподходящо върху физическото и психологичното здраве на чиновниците. Хората, които работят отдалечено, постоянно страдат от обвързван с работата стрес и от нарушавания на съня, главоболие, напрежение в очите, отмалялост, тревога и мускулно-скелетни проблеми. За работодателите това също съставлява проблем – в случай че чиновниците са непрестанно разполагаем, поражда въпросът с уреждането на съответното възнаграждение за ексклузивен труд, покачват се рисковете, свързани с обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд, а качеството на работата спада. Следователно и работодатели и чиновници имат интерес да се откри задоволително решение, изключително предвид на това, че се чака отдалечената работа, надлежно цифровизацията, от ден на ден да се употребяват в Европейски Съюз.

Пътят към определяне на правото на отделяне

Резолюцията на Европейският парламент по отношение на правото на отделяне от работната среда е първата стъпка по пътя на въвеждане на съответни ограничения в тази посока в границите на Европейския съюз. Въз основа на рекомендациите в решението, Европейската комисия ще изготви инструкция, която евентуално ще включва няколко съществени детайла:

· Задължение за работодателите да обезпечат спазването на работното време посредством " справедлива, надеждна и налична система за премерване на продължителността на отработеното от всеки чиновник на ден работно време ", при съблюдаване на правото на цялост на персоналния живот и на отбрана на персоналните данни.

· Защита на чиновниците от дискриминация, по-неблагоприятното отнасяне, уволнението и други прилагани от работодателите ограничения, имащи неподходящи последствия, поради това, че служащите са упражнили или са се пробвали да упражнят правото си на отделяне от работната среда.

· Съответно, ще бъдат планувани и съответни наказания за работодателите при нарушение на правото на отделяне от работната среда.

Когато препоръчаната от Европейската комисия инструкция бъде призната от Европейския парламент, държавите-членки ще би трябвало да приведат трудовите си законодателства в сходство с новата рамка съгласно съответните особености на всяка страна. В очакване на този миг, който евентуално ще пристигна след няколко години, за всеки остава предизвикването да откри баланс сред ефикасната работа и пълноценното персонално време.

Автор: адв. Мария Михалева, aдвокатско сдружение " Георги Попов и Ко ", 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР