Да проектираш дома на бизнесa - това е задачата, пред

...
Да проектираш дома на бизнесa - това е задачата, пред
Коментари Харесай

Домът на бизнеса - какви ще са офис сградите на бъдещето

Да проектираш дома на бизнесa - това е задачата, пред която са изправени днешните архитекти. Градовете като че постепенно, само че несъмнено, се трансформират в големи офисни пространства, растящи на височина, от които хората мечтаят да избягат в края на седмицата. Но би трябвало ли да е по този начин?

Попитахме арх. Кирил Георгиев пред какви компликации е изправена архитектурата през днешния ден. Кирил е приключил Архитектура и интериор в Уестминстър, Англия и е прекарал учебен срок в Нова Зеландия, където е изучавал резистентен дизайн и естествена среда. В идващите две години взема решение да напусне Англия и да прегледа Европа - работи за Goldsmith Architects в Ротердам и Bruther в Париж, взима присъединяване в голям брой публични планове в Холандия и Франция. Постоянно пътува и търси ентусиазъм в най-различни извивки по света. В момента живее в Лондон, само че постоянно, когато има време, се прибира в България.



Как се строи съвременна бизнес постройка?

Всъщност, не е толкоз комплицирана просвета. На първо място, би трябвало да се обезпечи задоволително естествена светлина и достъп до чист въздух. И тук нямам поради климатични съоръжения, а опция на хората, които ще ги населяват, да излязат на открито. След това, постройката би трябвало да е комфортно обвързвана с градски превоз или към нея да водят вело-алеи. Противно на упованията, положителната офис постройка (както и всяка друга) разчита на по-малко технологии и повече натурални решения. Например - вярна ориентировка по отношение на директна и индиректна светлина (север/юг); потребление натурални системи за депозиране на сила и филтриране на вода; създаване от материали, които не замърсяват околната среда - не от бетон, чиято продукция е един от най-големите замърсители в международен мащаб (отделяики към 5-10% от световното co2). Това са едни от главните неща, които би трябвало да бъдат заложени още на равнище концепция за постройка.

Къде съгласно теб би трябвало да се строят бизнес здания в огромните градове, би трябвало ли да има обособени бизнес паркове?

В цивилизованите градове се изготвят дълготрайни проекти за развиване на другите зони - процеси, които лишават извънредно доста експертиза, време, разговор с разнообразни общности и механизми против корупция.

Какво мислиш за споделените пространства за работа, които стават все по-модерни и разрушават модела “щом работиш, наемаш офис”?

Моделът на работен ден от 9 до 5 става все по-неактулен и co-working пространствата са все по-често срещано събитие на запад, където работят доста сполучливо към този момент. У нас има наклонност тези пространства да се вършат в старинни здания, което е хубаво, тъй като по този начин се резервира духът на София. Градът ни е страдал не малко от интервали на съсипия, комунизъм и пост-комунизъм, оставили трайни белези върху градската среда. Което пък прави София доста характерен и даже неповторим град. Важното е тази еднаквост да се резервира и градът да не се презастроява.

Гаражът - домът на твоята кола

В тази връзка, какво мислиш за архитектурното завещание на София и изоставените превъзходни къщи?

Наследството на София е извънредно богато. Има изключителни остарели здания от разнообразни интервали. За жал, доста от тях са оставени да се унищожават и биват замествани от много по-недостойни такива.

Когато се проектираш една постройка, какъв брой значим е дизайнът на дребните елементи - да вземем за пример на вратите?

Когато даден клиент, проектант, строител или институция има откровен интерес да усъвършенства средата, в която живеем, всеки един подробност се трансформира във опция за по-красив свят. Затова не трябва да ги пропущаме. Не би трябвало да забравяме и устойчивостта. Все отново, тази постройка ще е тук десетилетия наред, ще е част от живота ни, от образа на града ни. Важно е по какъв начин са създадени всички нейни елементи.

Една фамилия, трансформирала се в синоним на качество - Hörmann

Живял си на доста места. Кой е обичаният ти град?

Не бих избрал един-единствен. Всеки град има своите позитивни и негативни черти, по-малко или повече. Париж, да вземем за пример, е забавен град със ужасно доста пластове и разнообразни култури. За жал, сходни градове стават все по-скъпи и недостъпни за живот.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР