Да приготвиш вкусен родопски пататник не е просто майсторлък, това

...
Да приготвиш вкусен родопски пататник не е просто майсторлък, това
Коментари Харесай

Родопски пататник с ръчно точени кори

Да приготвиш апетитен родопски пататник не е просто мурафет, това е един от методите да съхраниш българската кулинарна традиция

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - до 2 ч.ч.
● хладка вода - 130 мл
● олио - 1 с.л.
● сол - 1 щ.
● оцет - няколко капки

За плънката


● картофи - 1 кг
● яйца - 1 бр.
● сирене - 200 г
● лук - 1 гл., по избор
● джоджен - на усет, сушен
● сол - на усет
● черен пипер - на усет
● олио - 60 мл
● краве масло - бучка

Начин на подготвяне

За корите:

От посочените артикули се замесва меко тесто. От него се разточват две кори, като едната е с 2-3 пръста по-голям диаметър от този на тавата, в който ще се пече пататника. А другата е с диаметър, колкото този на тавата. При точенето плотът и кората се ръсят щедро с брашно, по този начин тя не се къса и не залепва по него.

За плънката:

Картофите се настъргват и се отцеждат хубаво от водата им. След това се смесват и объркват добре с разрушеното яйце, настърганото сирене, джодженът, черният пипер, малко олио и сол на усет (все отново сиренето е солено) и настъргания лук, който е по избор.

За пататника:

Намазнява се тавата и в нея се поставя по-голямата кора, тъй че хубаво да е разстелена върху дъното и стените ѝ, а краищата на кората да излизат отвън тавичката. С тях след това ще се закрие горната втора кора.

Изсипва се плънката. Разстила се отмерено и леко се притиска към стените на тавата, с цел да се оформи. Не би трябвало да е по-дебела от 2.5 см.

Върху плънката се поставя втората кора и се загръща с краищата на първата кора.

Слага се да се пече в умерена фурна, загрята на 180°C на включен единствено низък реотан. Когато се запече изпод добре, родопският пататник се обръща благодарение на огромен похлупак (с приплъзване).

Пече се и от другата страна до подготвеност.

Когато стане златист, се изважда, намазва се щедро с масълце и се захлупва да се задуши, по този начин става по -вкусен! Ако обичате коричка обаче, не го задушавайте!

И да прибавя - не изисквам това да е автентичен родопски пататник! Познавачи споделят, че той се прави единствено от картофи без добавка на сирене, лук и яйце, само че тогава плънката е ронлива. И също по този начин оригиналът се пече върху туча на печка с дърва...къде ти такава печка в градски условия ;)

Но и по този начин пататникът стана апетитен и си го хапнахме с вкус!

Добър вкус и на вас:))

*Може да употребявате и замразеното хлебно тесто от две топки, което се намира в магазинната мрежа - идеално ви устройват!

*Картофите по избор може и да са авансово сварени.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР