Да приемаме прекалено малко сол може да се окаже по-вредно

...
Да приемаме прекалено малко сол може да се окаже по-вредно
Коментари Харесай

Недостигът на сол – по-вреден от прекалената й употреба

Да одобряваме прекомерно малко сол може да се окаже по-вредно за сърцето и кръвообращението от несъразмерната й приложимост.

До този неочакван извод стигнаха белгийски медици след дълготрайно изследване на над 3500 души. Те изследвали наличието на сол в урината, по този начин открили кой от пациентите какъв брой сол е консумирал и анализирали връзката със сърдечни болести. Резултатът: прекомерно дребното сол е в директна връзка с нараснал риск от гибел от заболявания на сърцето и кръвообращението.

Лекарите по света настойчиво поучават хората да поемат колкото може по-малко сол, тъй като по този начин ще се намали кръвното им налягане и надлежно ще противодействат на сърдечносъдови проблеми. Резултатите от последното изследване не опровергават това, само че не удостоверяват, че ограничението на солта защищава от смъртни случаи при такива болести. Просто броят на смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания намалявал с покачването на наличието на сол в урината. 3681 души били следени в продължение на 8 години. В групата с най-ниско равнище на солта умряли 50 души, в тази със приблизително равнище – 24, а с най-високото – единствено 10.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР