Да предположим, че имате кисело зеле в менюто си днес,

...
Да предположим, че имате кисело зеле в менюто си днес,
Коментари Харесай

Полезно ли е за здравето киселото зеле

Да предположим, че имате кисело зеле в менюто си през днешния ден, какво тъкмо имате в чинията си? Здравословно ли е киселото зеле? И да, и не. Вярно е, че киселото зеле има доста положителни качества, само че и някои негативни, написа actualno.com. Не можете да ядете прекалено много от него.

Защо е по този начин и каква е изгодата от зеле в менюто? Какво е кисело зеле? Киселото зеле в действителност е бяло зеле. Към бялото зеле се прибавят млечнокисели бактерии, което го прави по-кисело. Оттук и името кисело зеле.

Здравословно ли е? Киселото зеле съдържа млечнокисели бактерии. Тъй като киселото зеле съдържа живи млечнокисели бактерии, то има редица изгоди за здравето. Млечнокиселите бактерии обезпечават по-доброто действие на храносмилателната система и червата. Освен това те понижават неприятните бактерии в червата и попълнят положителните бактерии. В киселото зеле има положение на живи млечнокисели бактерии. Бактериите не оцеляват в топлота. Ако желаете да усетите изгодите от млечнокиселите бактерии, не би трябвало да готвите кисело зеле. Освен това не би трябвало да купувате към този момент затоплено кисело зеле. Потърсете прясно кисело зеле, с цел да усетите изгодите.

Киселото зеле съдържа доста витамин С.

Киселото зеле съдържа 25 мг витамин С на 100 грама. Хората в зрелост, съгласно Центъра за хранене, имат потребност от 75 мг витамин С дневно. Така че в случай че изядете 100 грама кисело зеле, това ще бъде 33,3% от целесъобразното на ден количество.

Киселото зеле съдържа доста витамин К

Калцият прави костите здрави, само че по-късно би трябвало да влезе и да остане в костите. Тук на помощ идва витамин К. Той подсигурява, че калцият остава в костите и не влиза в кръвоносните съдове.

На какво би трябвало да обърнете внимание, когато ядете кисело зеле?

Въпреки че киселото зеле има доста изгоди за здравето, не трябва да прекалявате. Това е по този начин, тъй като съдържа и доста натрий (натрият е минерал в солта). 100 грама кисело зеле съдържат 600 мг натрий. Това е доста количество, като се има поради, че центърът за хранене предлага да се употребяват 1,5 грама и най-много 2,4 грама. Затова не трябва да прекалявате с киселото зеле, защото натрият е мощно обвързван с развиването на високо кръвно налягане.

Видове кисело зеле

Кисело винено зеле - Името подсказва кисело зеле с вино. Към киселото зеле е добавено 2% вино. Това е за възстановяване на усета и по този метод понижаване на киселинността.

Билково зеле - Към билковото кисело зеле се прибавят билки и вероятно зеленчуци. Това могат да бъдат да вземем за пример моркови, чушки и праз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР