Да пребъде българското“ – под това мото премина тазгодишният празник

...
Да пребъде българското“ – под това мото премина тазгодишният празник
Коментари Харесай

Балканджии спретнаха пъстър празник на шарената черга

„ Да пребъде българското “ – под това мото мина тазгодишният празник на шарената рогозка, националния обичай и старите занаяти в еленското село Блъсковци. Четвъртото му следващо издание събра в китното балканско населено място локалните хора, другари и посетители. Малко хора живеят в селцето, не повече от 50, само че мераците им за съживяването му са огромни. Така се ражда концепцията за този саморасъл празник, който провеждат локалното национално читалище „ Съгласие-2014 “ и кметският наместник Катя Цветкова.

Интересът към него с всяка година пораства. И в този момент, час преди откриването му, хората извършиха двора пред кметството. Тук всичко подредено връщаше към отминали времена, когато балканджиите в Блъсковци са били три пъти повече, имало е учебно заведение, а църквата и читалището отваряли всеки ден.

„ Днес пък си имаме празник на шарената рогозка – една другарска среща, която ускорява чувството ни за общественост и е образец за децата ни “ – хвали се режисьорът на „ Лили рибката “ Ясен Григоров. Случаен бил изборът му да купи къща в прилежащото село Марафелци, само че Еленският балкан все по-силно го притегля и не пропуща да докара фамилията си на празника.

Синът му Румен, както и много от виладжиите в региона, се бяха пременили в национални носии, показвайки онлайн какъв брой сръчна, работна и с богато въображение е била българката. Грейнали с хубостта си шарени черги, везани ризи, кенарени кърпи, сукмани, чеизи за невести, блага за свекър и свекърва извадиха на показ от старите бабини ракли уредниците на празника.

Момичета избираха пъстри престилки, обличаха сукмани от сбирката на Ценка Джамбазова от Троян, в която имаше още тъкани възглавници и бръчник отпреди 150-200 години. Сръчни занаятчии демонстрираха дърворезба и пирография, тъкане, плетене на една кука и с царевична шума, посочваха направа на калоферска и совалкова дантела, на българска бродерия.

Програмата на събора бе не по-малко радостна и пъстра. Със закачки сред моми и ергени, игриви песни и задявки стартира седянката посред площада, пресъздадена от групата за остарели градски песни „ Гласовете на Зинзара “ към локалното читалище. Участниците в празника веселиха и сформира от читалищата в общината.

Знак за добра прокоба бяха четиризнаците Сара, Мелина, Ария и Денис, на които хората същински им се радваха. Семейството, което живее в Хамбург има и по-голям наследник. Родителите на двегодишните малчугани Петранка Събева и Ърфан Мехмедов избират по интернет „ Слънчевата къща “ в Марафелци за лятната им отмора. „ Тук децата се усещат като в парадайса – независимост, слънце, цветя и игри на воля. Радвам се, че открихме това отлично местенце и идващото лято още веднъж сме тук “ – показа майката. Тя преди малко бе изтеглила късметче от кошничката с мъдри мисли, пословици и умотворения, типични за бита на балканджиите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР