Да постигнеш успех, каквото и да разбирате под това, не

...
Да постигнеш успех, каквото и да разбирате под това, не
Коментари Харесай

Не съм достатъчно добър... Наистина ли?!

Да постигнеш триумф, каквото и да разбирате под това, не е по никакъв начин елементарно. Така че няма потребност да си поставяте спомагателни трудности, като си повтаряте неистини, които извършват само ролята на самосаботаж. Много евентуално е даже да не осъзнавате, че го вършиме, само че това не би трябвало да бъде опрощение. Докато интервюирах най-различни хора за моята книга „ Find the Fire ” разбрах, че в преследването на триумфа множеството хора се залъгват с полуистини и измислици, а от време на време и с отявлени неистини.

Ето и 6 от най-често срещаните неистини, които тези изявленията ми помогнаха да разкрия, в това число и някои, които самият аз съм си повтарял в продължение на моята 30-годишна кариера:

1. „ Не съм задоволително …… “

Сами може да попълните празното пространство. Най-често думите и фразите, които слушам като част от тази композиция, са „ подготвен “, „ интелигентен “, „ надарен “, „ умел “, „ добър “, „ автентичен “, „ способен “. Звучат ли ви познато?

Лесно е да си създадете възприятие за непълноценност. Достатъчно е просто да си изберете някакъв изцяло фиктивен и неосъществим стандарт, който смятате, че би трябвало да покривате, макар че никой различен не чака това от вас. Стандарт, който ще сковава вашият прогрес. Докато осъзнаете какво вършиме, вие към този момент ще сте изгубили от взор вашата първична цел.

За това е значимо да си припомняте че вие сте достатъчно…., (каквато и да е думата, която непрекъснато ви кара да се съмнявате в качествата си). Разбира се, това не значи да спрете да работите по вашето самоусъвършенстване, а просто да гледате на нещата по по-реалистичен метод и да не преследвате непостижими цели.

2. „ Не мога да си разреша да отделя толкоз време / средства “

Готов съм да се обзаложа, че можете. Идеята за това дали нещо е налично се свежда до цели. Разбира се, когато разполагате с стеснен набор от запаси, вие можете може да ги инвестирате единствено в няколко неща. Ако не инвестирате в нещо, което може да ви помогне да станете сполучливи, тъй като не ви стигат време или средства, то значи би трябвало да измененията целите си и да  пренасочите средства от различен аспект на вашия живот. Въпросът, който би трябвало да си задавате, не е дали можете да си позволите нещо, а от какво би трябвало да се откажете, с цел да насочите всичките си старания върху значимите цели.

3. „ Аз съм подобен, какъвто съм, и в никакъв случай няма да се трансформира “

Тази неистина е позната още под формата на израза „ Не можете да научите остаряло куче на нови трикове “. Хората, които употребяват тази фраза, в никакъв случай не са опитвали да се трансформират. В живота на всеки човек има разнообразни интервали и етапи, белязани от голям брой промени. Единствените граници на опцията ви да се учите, развивате и растете са тези, които самите вие си поставяте.

Твърде дълго време позволявах на корпоративната ми Аз да дефинира цялата ми еднаквост. Днес аз съм бизнесмен, преподавател, публицист, преподавател и коуч, и с убеденост мога да кажа, че днешното ми Аз не би познало индивидът, който бях в предишното, в случай че го срещне на улицата.

4. „ Някой ден ще го направя “

Твърде постоянно тази фраза значи „ Никога “.

 „ Повечето от нас имат два живота. Животът, който живеем, и неизживеният живот, който е вътре в нас. Между тях двата е „ съпротивата “, споделя “, Стивън Пресфийлд, създател на („ Войната на изкуството: разбий преградите и завоюва вътрешните си креативен борби “(The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles).

Съпротивата съставлява идея, която обгръща всички неща, които подсъзнателно си споделяме и които ни пречат да преследваме фантазиите и стремежите си. Съпротивата се показва под разнообразни форми – перфекционизъм, комплекс за непълноценност, боязън от неуспех, боязън от рецензия, боязън от смяна и тн. Тук влизат всички неща, които са артикул на една изкривена визия за действителността и за самите нас.

Така че, пробвайте най-малко веднъж да замените „ Някой ден “ с „ Днес “. Когато извършите това ще забележите, че всички визии и предразсъдъци, които сте имали за себе си, ще се трансформират и че „ съпротивата “ леко-полеко ще отслабне.

5. „ Бих желал, но… “

Тази израз е обвързван с по-горният. В този случай вие си изграждате загради и пречки  въз основата на неправилно схващане за това какво е практично и разумно за вас. Бих желал но….(някаква спънка, която наподобява действителна, само че в действителност е единствено опрощение “.

Следващият път, когато се уловите да употребявате от тази фраза, с цел да си попречите да извършите нещо, което може да ви помогне да постигнете триумф, би трябвало да я замените с „ Ще го направя “. Така незабавно ще превключите от режим на създаване на бариери, до подобен на тяхното разтрошаване.

6. „ Твърде е рисковано “

В този случаи психолозите поучават просто да си зададете въпроса: „ Какви са действителните последици, до които може да докара евентуалния ми неуспех в това начинание? “. Да, има случаи, в които рискът просто не си заслужава. В множеството обстановки обаче апокалиптичните сюжети при неправилната стъпка съществуват единствено във вашата глава.  Ако има едно нещо, което е прекомерно рисковано, то това е да седите на едно място и да не поемате никакви опасности.

.................

Скот Мауц , създател на „ Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again ”, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР