Да поставим на фокус случващото се днес в аспект бизнес

...
Да поставим на фокус случващото се днес в аспект бизнес
Коментари Харесай

Дигиталните професии на настоящето и бъдещето

Да сложим на фокус протичащото се през днешния ден в аспект бизнес и обучение. Бурната цифровизация и софтуерна промяна интензивно повлиява както персоналния, по този начин и професионалния живот на безусловно всеки от нас. Дистанционната работа не е просто алтернатива, тя е нужда. Глобалната екосистема се видоизмени внезапно – нещо, което от дълго време чакаме да се случи, този път изпревари времето си, поради настъпилата ненадейно пандемична конюнктура, която цифровизира области, за които не бяхме предполагали, че е допустимо да се цифровизират скоро. Една от тях е образованието, която през днешния ден е и съществена тематика на диалог.
Светлин Наков, създателят на СофтУни, нееднократно е споделял професионалното си мнение, че е значимо да разграничаваме научните от приложните университети, както сега се случва в западните страни: „ От първия тип не би трябвало да има повече от два, да вземем за пример Българска академия на науките и СУ „ Климент Охридски “, тъй че да се обзет всички сфери. С просвета би трябвало да се занимават 10-15% от най-най-умните и гениални хора. Останалите би трябвало да вършат приложно обучение. В момента бизнесът чака готови хора от преподаватели, които се правят оценка по научни постижения. Вместо това, приложните университети би трябвало да се ръководят от бизнеса, който да споделя какво да се учи и по какъв начин да се преподава. “, споделя той.
Той споделя още:
„ ИТ промишлеността се развива с необикновено бързи темпове и големи компании все по-често вършат обилни вложения в страната ни. Брутният вътрешен продукт за последната година следи спад, само че ИТ не се въздейства, вместо това, макар пандемичната конюнктура, имаме 10% покачване в бранша на осведомителните технологии. Все повече бизнес области избират дигитализацията, а последната година способства извънредно доста точно за това. Ако въпросът е „ Има ли бъдеще ИТ сферата? “, отговорът в действителност е доста елементарен – „ ИТ сферата е бъдещето. “
Ето и трите области, които сега се разрастват безусловно с всяка секунда:
Програмиране Инициативата „ “ за седма поредна година приготвя фрагменти за сферата на осведомителните технологии и програмирането, посредством стратегически създадената си от специалисти в региона цялостна стратегия по софтуерно инженерство. Тя е основана по този начин, че всеки новак да има опцията гладко да навлезе в сферата, а с това дава опция и на всеки, започващ напълно от нулата, да се гмурне в програмирането и дейно да усвои всички основни качества, които ще са му нужни за действителната работна среда.
Ето какво още споделя Наков за програмирането:
„ Програмирането евентуално не е за всеки, само че всеки, който има предпочитание – несъмнено би трябвало да опитва, тъй като това е не просто бъдещето – програмирането е сегашното. Много постоянно ме питат дали би трябвало математика, с цел да си добър програмист – отговорът е, че оказва помощ, само че не е наложителна. Познавам доста хора, които не са положителни по математика, само че са положителни по програмиране. Разбира се, тези, които имат медали от интернационалните олимпиади по математика и физика, се научават да програмират по-бързо – това е реалност, тъй че сигурно е потребно умеене, само че не е наложително да го притежаваш. “
Студент на Софтуерния университет пък споделя:
„ Бих желал да вдъхна кураж на всички, които си мислят, че е невероятно да изучат цяла една нова област, започвайки от нулата. Завърших право и за малко да станат юрист, само че желанието ми да се занимавам със софтуерни технологии надви пред тухлите по Граждански процесуален кодекс. За мен всяка една технология има своите логичност и сексапил. Започнах да се занимавате с програмиране единствено преди четири години с някои по-леки технологии, като VBA, където автоматизирах основно офис приложения, и приключи с професионални курсове на Софтуерния университет. ” – Златко Русев, Software Developer, студент в Софтуерния университет
Дигитален маркетинг Следващата област, която на собствен ред закупи напълно друго значение в последната година, е цифровият маркетинг. Все повече бизнеси напълно пренасочват активността си към такава в цифровата среда, с цел да оцелеят и да се повдигнат още по-силни, съобразявайки се с напълно новите потребности на потребителя – да получи всичко, от което има потребност, в сигурността на своя дом, единствено посредством няколко клика в интернет. Наред с това, специалистите в региона станаха още по-ценни и търсени. Следвайки тези трендове и съобразявайки се с потребностите на пазара, дава цялостна стратегия, покриваща всички основни области на цифровия маркетинг, с цел да приготви експерите на бъдещето.
Савина Дамянова споделя опита си като курсист, минал програмата на SoftUni Digital:
„ Още преди да приключа цялостната стратегия, набелязах компании, в които желаех да работя. Най-голямо усещане ми направиха лекторите от Netpeak. Отдадени на специалността си, ужасно стимулирани и супер земни хора. Отвориха позиция в PPC отдела си и аплайвах. Подборът беше доста сериозен, само че с помощта на СофтУни към този момент имах основите. Netpeak ми даде късмет да стана част от този страховит екип и да задълбоча уменията си. Започнах да се занимавам главно с Фейсбук и Гугъл, работя с огромни марки, които са пърформанс насочени и в най-различни сфери. “
Дизайн и криейтив На този стадий не можем да не отбележим, че програмирането и цифровият маркетинг са взаимно свързани, а това, което ги „ приключва “ и прави същински пълноценни, е точно графичния дизайн. Дигиталният свят изисква основаването на качествено наличие, което споделя история и предава страст, които да привлекат потребителите и да отличат марката от съперниците. Всеки уебсайт, артикул, компания, списание, книга – безусловно всичко има потребност от добър дизайнер, който да приложи творчеството си, било то посредством графичен дизайн, UI и UX, видеообработка или 3D моделиране. е точно самодейността, ориентирана към всички естети и изкуствоведи, за които дигитализацията разчупи остарялото схващане, че посредством творчество не се печелят пари.
“Не бях проявявала интерес към графичния дизайн, до момента в който не ме помолиха да направя иконки за едно приложение. Нямах никакъв опит в тази сфера, само че ми хареса това, че мога да реша даден проблем по изобретателен метод. Също по този начин графичният дизайн включва две от обичаните ми области - технологиите и изкуството. Така се срещнах и с цялостната стратегия на SoftUni Creative, която ми се стори най-подробна, на практика ориентирана и с извънредно добре селекциониран лекторски екип, построен напълно от експерти в региона.
След образованието си разбрах, че графичния дизайн е нещото, което мога да върша с часове без да ми омръзне и това, с което желая да се занимавам професионално. След програмата открих и сферата, в която желая да се занимавам - Уеб дизайн. SoftUni Creative ми оказа помощ, като даде старт на професионалното ми развиване. ” – споделя Кристина Иванова за прекарванията си след SoftUni Creative.
Направи своя избор Немалко хора минаха през сериозна смяна в последната година. Все повече от нас търсят разнородни разновидности да се преквалифицират в една от гореспоменатите области, или пък да надградят към този момент наличните си умения. Дигиталните специалности дават благоприятни условия на хората, които нито една друга област не може да даде и да се изявяват там, където постоянно са желали.
СофтУни не просто приготвя фрагменти, а основава един нов метод на мислене. Подготвя едно общество, готово за смяната, която към този момент интензивно се случва, прави ни по-адаптивни към света през днешния ден и подготвени за това, което следва на следващия ден. Готов ли си да станеш част от тази смяна?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР