Да получиш отказ за социална помощ за дете на 3

...
Да получиш отказ за социална помощ за дете на 3
Коментари Харесай

Държавата не дава инвалидна количка на момче с церебрална парализа

Да получиш отвод за обществена помощ за дете на 3 години заради липса на мнение от несъществуваща комисия. Така може да се опише в едно изречение неуместната обстановка, в която попада Силвия Матроска. Тя е майка на близнаци, единият от които е с детска церебрална парализа и има потребност от количка и вертикализатор. Опитвайки се да получи помощ от страната, майката получава отвод.
Орлин до момента беше в бебешка количка, която към този момент му стана доста дребна, облегалката е прекомерно къса и доста ме е боязън да не се изкриви. В момента не може да върви, не приказва, не може да седи независимо, неотдавна стартира да се обръща от тил по стомах, споделя тя.
Орлин има удостоверение от ТЕЛК за 100% неработоспособност с непозната помощ, майка му също е освидетелствана от ТЕЛК-комисия.
В грижата за децата на Силвия оказват помощ родителите ѝ. Жената работи на минимална работна заплата и получава към 1200 лева обществена пенсия за себе си и Орлин. Има решение от съда за прехрана от бащата на децата, само че такава към момента не е получила.
Аз също съм неработоспособен, с ревматоиден артрит съм от 4-годишна възраст, споделя Силвия.
Държавата дава 10 дни рехабилитация по Здравна каса, от която аз не съм удовлетворена - съвсем нищо не се прави, на мен дори ми излиза по-евтино да си заплащам частна рехабилитация, защото безплатните сякаш рехабилитации ми желаят 50 лева първичен обзор, 20 лева тест, 20 лева логопед, настрана по-дългият път от единия край до другия на София, изяснява Силвия.
Пораствайки, на Орлин му трябват ортопедични обувки, профилирана количка и вертикализатор. Силвия взема решение за първи път да кандидатства за обществена помощ. По принцип, минималната цена на количка за Орлин е към 1300 лева, а един вертикализатор е към 3000 – 3500 лева, страната отпуска по към 800 лева и за двете.
Кандидатствах, подадох си документите в средата на август месец, чаках месец-месец и нещо, разяснява майката.
Повече от месец по-късно идват на инспекция в дома ѝ, с цел да ѝ връчат отвод. Причината - не бил написан типа инвалидна количка. На идващия ден Силвия отива в лекарската консултативна комисия, издала документа, с цел да го поправят. Подава още веднъж заявление. Две седмици по-късно получава втори отвод.
Представеният медицински протокол не е публикуван от профилирана лекарска консултативна комисия по профила на болестта. Тъй като ЛКК-комисия по детски заболявания не била за него, той трябвало да мине ЛКК – комисия по детска неврология, каквато комисия в София няма.
За неналичието на такава Комисия Силвия схваща от формален отговор на РЗИ – София.
На 17 октомври Силвия отива в дирекцията и подава тъжба. От Агенцията за обществено подкрепяне обявиха пред Нова телевизия, че сътрудниците им от Дирекция "Социално подкрепяне " – Слатина са си свършили добре работата и са оказали цялостно подпомагане на госпожа Силвия Матроска.
Остава въпросът за какво никой не е споделил това на госпожа Матроска при визитите ѝ в дирекция "Социално подкрепяне " - Слатина и за какво комисиите, към които тя се е обърнала са ѝ отказали с довода, че са единствено за възрастни. Докато институциите си трансферират отговорността, Орлин към този момент три месеца чака своята количка и вертикализатор. По думите на физиотерапевта му всеки ден е решителен.
Създадена е онлайн платформа, в която всеки може да помогне с парични средства за Орлин. Пари, предопределени за ежедневните му потребности.
От Агенцията за обществено подкрепяне дадоха обещание, че в случай че Силвия Матроска успее да получи нужният документ, незабавно ще ѝ бъдат отпуснати средства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР