Да покорят всички върхове вулкани на планетата е най-голямата мечта

...
Да покорят всички върхове вулкани на планетата е най-голямата мечта
Коментари Харесай

Варненци атакуват всички върхове вулкани на планетата

Да покорят всички върхове вулкани на планетата е най-голямата фантазия на семейство авантюристи от Варна. Ралица, Живко, Анабел и Рейн живеят във Англия и употребяват всеки свободен момент, с цел да се потопят в незабравими, рискови прекарвания.

Те са измежду най-колоритните участници в именития плувен маратон „ Галата-Варна “ и набиращото лавинообразна известност всеобщо преплуване в морето „ 1000 х 1000 “. 
Това лято, няколко дни, откакто изкачиха най-високия връх в Япония – Фуджи (3776 м.), маратона преплуваха бащата – Живко и синът от семейството Рейн.

„ За нас е огромно предизвикателство да плуваме „ Галата-Варна “! Правим го с голям заряд и наслаждение “, споделиха Живко и Рейн минути преди да започват от плажната линия на Карантината.

В края на юли колоритното семейство от Варна прибави към листата с фантазиите си още един осъществен идеал – покоряването на най-високия връх в Страната на изгряващото слънце, изгасналият вулкан Фуджи. Свещената за японците планина е най-известният знак на страната - център на седмия по-големина остров Хоншу.

Със своята височина от 3776 м. угасналият вулкан е най-високият връх в Япония. Последното му изригване е било преди близо 400 години. Много легенди и митове са свързани с планината Фуджи и са я трансформирали в център на религиозното мислене. Наричат я още Фуджи-сан, вероятно поради съвсем съвършенната й форма на вулканичен конус, който излъчва господство и непристъпност.
При ясно време върхът може да се види от столицата Токио. Наречен е на будистката богиня на огъня Фучи и е свещената планина на шинтоистката богиня Сенген-Сама, чието светилище се намира на върха. Това е най-свещената от Трите свещени японски планини.



„ Решили сме да изкачим всички вулкани на планетата. Преди това покорихме Килиманджаро (5892 м)., който също е вулкан. Миналата есен, през ноември катерихме в Италия, в Алпите. За първи път бяхме вързани с въжета, вървяхме по лед, аклиматизирахме се мъчно. Миналата Коледа брачният партньор ми изкачи величествения колос на Андите – Аконкагуа (6962 м). 
Ралица признава, че до момента в който са атакували Фуджи, се е наложило да вървят по много скалист терен. „ Нямаше сняг и това беше най-хубавото време за нанагорнище. В Япония сега е лято, беше извънредно горещо – 36 градуса, само че влагата е убийствена и се усещат като 47. Постоянно лепнеш, беше доста мъчно. Докато изкачвахме беше топло, за първи бяхме с къси ръкави – което при атакуване на четирихилядник в Европа няма по какъв начин да стане. На връщане беше много мъчно “, споделя Ралица. Заедно с мъжа на живота й и двете им деца посещават построения на върха храм. Местните вярвали, че изкачвайки върха, човек пречиства душата си.



„ Най-интересното беше, че до момента в който катерим се разминавахме с хора над 80 година – възрастни мъже и дами. Казаха, че изкачват върха няколко пъти в годината. Те бяха нашият тласък “, добавя смелата варненка. 
Низ от богати усещания е добило фамилията по време на престоя си в Страната на изгряващото слънце. От локалната кухня пробвали морски блага и водорасли, утолявали жаждата в адската горещина с вкусна локална бира. Категорични са, че от българските гозби, по-хубави няма. „ Плодовете в Япония са доста скъпи – за 5 зрънца грозде броиш 8 $, 3 ягодки костват 5 $, две праскови са 10. Плодовете там ги подаряват като безценен подарък. Риби, калмари, всичко е доста вкусно “, донажда майката на Анабел и Рейн. В Япония децата и родителите им се докоснали до локалния фолклор по време на музикален фестивал, който посетили. 
Впечатлило ги това, че в азиатската страна е чисто като в аптека. Навсякъде боклукът се събирал разделно, отпадъците се преработвали и се унищожавали на мига. 
Величествени горски масиви опасват Япония. Но локалните „ не секат, а внасят дървесина “, впечатлена е Ралица. 
На северния скат на връх Фуджи се намира очарователната околност на петте езера на планината. Те са се образували в ниски места, заградени от потоци лава. Много поданици на Токио употребяват тази околност, намираща се на височина сред 700 и 900 метра като място за отмора.
Въпреки че край крайбрежията на езерата има игрище за голф и увеселителен парк, регионът към вулкана е част от огромния 1223 кв. км народен парк „ Фуджи – Хаконе – Идзу ”.
Изкачването на всяващия почит Фуджи несъмнено е едно от най-големите провокации, които Япония може да предложи. Но Ралица, Анабел, Живко и Рейн са подготвени за още по-големи провокации. Следващата фантазия в богатата огърлица от скъпоценни кътчета, за която копнеят, е... околосветско странствуване. А откакто го осъществят, Варна още веднъж ги приканва да преплуват юбилейното 80-то издание на най-старото плувно съревнование в България – маратонът „ Галата-Варна “!
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР