Да поговорим малко и за богатите. Може и да ви

...
Да поговорим малко и за богатите. Може и да ви
Коментари Харесай

Най-богатите хора в историята на света

Да поговорим малко и за богатите. Може и да ви се коства, че най-богатите хора в света сега като Бил Гейтс или Уорън Бъфет имат толкоз доста пари, че не могат да бъдат изхарчени от доста генерации след тях. И най-вероятно сте прави. Какво ще кажете обаче, в случай че ви кажа, че благосъстоянието на актуалните мултимилиардери е " нищо " спрямо това на някои други персони в историята, приравнено към днешни пари, несъмнено.

Ето и десетимата най-богати хора в историята, съгласно проучване направено от изданията Celebrity Net Worth и Yahoo Finance:
Корнелиус Вандербилт - 185 милиарда $
Един от най-известните американски богаташи е бил Корнелиус Вандербилт. Замогнал се от бизнеса си със строителство на железопътни линии и кораби през 18-ти век. Той също по този начин е създател на университета Vanderbilt University. По време на пика си благосъстоянието на Вандербилт е достигнало моментно близо 185 милиарда $.
Хенри Форд - 199 милиарда $
Друга съществена фигура в американската бизнес история е създателят на втория максимален американски производител на коли сега - Хенри Форд. Той е прочут с това, че е направил автомобила всеобщ и наличен за междинния консуматор. Форд е бил в основата на въвеждането на поточните линии и слагането на бизнеса в нова и модерна опаковка.
Муамар Кадафи - 200 милиарда $
Това е един държател, с които съвсем всички са осведомени и който бе застигнат от " зла орис ", значително точно с помощта на своята лакомия и егоцентричност. По време на 42-годишното си ръководство на Либия обаче благосъстоянието на Кадафи е достигало в един миг главозамайващите 200 милиарда $, изразено в днешни пари.

4. Уилиям Завоевателят - 209 милиарда $

Богатството на тази историческа персона се прави оценка, че е било в диапазона сред 209 и 229 милиарда $. По-известен е с това, че е станал първият нормански крал на Англия, Уилиям е властвал сред 1066 и 1087 година.
Якоб Фугер - 221 милиарда $
Фугер е доста по-слабо известна персона от останалите в тази ранглиста. Това не му пречи обаче да натрупа богатство от 221 милиарда $ от комерсиалния си и банков бизнес в относително късия си живот от 1459 до 1525 година в Германия. То се натрупва с помощта на търговия с текстил с Италия, само че също и от рандеман на сребро и злато в Унгария.
Мир Осман Али Кхан - 230 милиарда $
Още едно име, което е доста евентуално да не ви приказва нищо. Благодарение на ръководството на щата Хидерабад в Индия обаче, Кхан съумява да натрупа благосъстояние, оценено на 230 милиарда $ към днешна дата. Кхан ръководи Хидерабад в продължение на 37 години, като през този интервал спомага за развиването на образованието, електричеството и превоза в района. Умира през 1967 година, завещан е от своите 149 деца.
Николай Александрович Романов - 300 милиарда $
По-известен като цар Николай II, той е последният император на Русия, преди експлоадирането на съветската гражданска война. Той и фамилията му са били екзекутирани през 1918 година. Признат за светец от съветската ортодоксална черква, Романов е най-богатият светец в християнската история.
Андрю Карнеги - 310 милиарда $
Андрю Карнеги, извънредно състоятелен и авторитетен фабрикант, натрупва благосъстоянието си с помощта на стоманената промишленост в средата на 19-ти век. Роден в Шотландия в доста оскъдно семейство, Карнеги идва в Съединени американски щати в края на 40-те години на 19 век. След серия от сполучливи вложения в няколко бизнеса Карнеги основава щатската стоманодобивна компания U.S. Steel Corp. въз основа на огромна част от благосъстоянието си. Той е прочут с това, че подарява съвсем цялото си благосъстояние и е един от най-големите филантропи на всички времена.
Джон Рокфелер - 340 милиарда $
Всички знаем историята за Рокфелер и ябълките. Това обаче не стои в основата на неговото благосъстояние. Роден през 1839 година в Ню Йорк, Рокфелер прекарва по-голямата част от живота си като съосновател на Standard Oil. Мултимилиардерът също е прочут човеколюбец и е основал два университета в живота си. Умира през 1937 година на 97-годишна възраст.
Манса Муса - 400 милиарда $
Далеч пред всички е Манса Муса или прочут още като Муса I от Мали. Състоянието на императора е достигало в пика си главозамайващите 400 милиарда $. Това е над четири пъти благосъстоянието на актуалният най-богат човек в света - Бил Гейтс. Муса е роден през 1280 година и е живял до 1337 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР