Да подариш светлина в навечерието на един от най-светлите християнски

...
Да подариш светлина в навечерието на един от най-светлите християнски
Коментари Харесай

„Вярваме в доброто”: Да подариш светлина в навечерието на един от най-светлите християнски празници

Да подариш светлина в навечерието на един от най-светлите християнски празници. Жестът е на мъж от село Гложене, отделил лични средства, с цел да купи осветяване за двора на 100-годишна черква.

Всеки ден, тъкмо в 5 следобяд, козлодуйското село Гложене се оглася от камбанен звън. Камбаната бие 73-годишната Панка Гергова, клисарка в храм " Света Троица ".

От три седмици, когато мръкне, храмът " Света троица " засиява.

Осветлението е дело на 47-годишния електротехник Венцислав. Той е родом от Гложене и желал да направи нещо за църквата в селото. Цялото му детство е обвързвано с нея, кръстен е там, там кръстил и децата си.

„ Доста години с моя дядо поддържахме църковния двор, окосявахме тревата към, просто поддържахме добър тип и привикнал съм – просто всяко едно излизане от у дома, поглеждаш към църквата, звукът на камбаната, заран, вечер, това си е нещо доста хубаво”, сподели донорът Венцислав Тодоров.

Идеята му е от преди две години. През октомври към този момент съумява да отдели пари от фамилния бюджет. Купува и инсталира 9 прожектора от всички страни на храма, с цел да се вижда хубостта му и през нощта.

„ Понеже църквата се споделя „ Света Троица”, всичко е направено с по три - три прожекторчета за чешмата, три за църквата и три за трите кръста, които се намират в църквата”, изясни Венцислав.

Изграждането на електрическата апаратура и монтажът на прожекторите лишават на Венцислав 10 дни. Направеното от него не е първото подаяние за църквата.

Някои от стенописите в църквата също са направени с помощта на донори. Като този. Един от тях е от 1948 година, а под него са изписани техните имена.

С подаяние се прави сега и вътрешният ремонт на църквата.

" Когато хората виждат, че правиш положително, не всички, само че все някой ще си каже – за какво и аз да не направя нещо”, съобщи Венцислав.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР