Да почетем всички воини, които отдадоха живота си за освобождението

...
Да почетем всички воини, които отдадоха живота си за освобождението
Коментари Харесай

Жителите на Добрич се поклониха пред паметта на загиналите за освобождението на града

„ Да почетем всички воини, които отдадоха живота си за освобождението на нашата Златна Добруджа “. Това прикани в заупокойната молитва пред паметника на ген. Аполон Цимерман в Добрич отец Иван Дойчев. Жители на града за поредна година се събраха, с цел да изразят благодарността си към хората, които преди 142 години влизат като освободители в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик.

В словото си кметът Йордан Йорданов съобщи: „ Датата 27 януари още веднъж ни събра дружно. Връщането към тази дата не би трябвало да бъде просто съблюдаване на обичаи, а нужда да градим бъдещето като пазим историческия спомен и неговите уроци. На 27 януари 1878 година Добрич получава своето избавление от османско господство. Стотици са тези, жертвали живота си за идея, в която са вярвали.
Дали едно избавление прави някого незабавно свободен, или тази независимост се гради всеки ден с мъдрост, убеденост, неотстъпчивост. 142 години по-късно, на 27 януари, обединени от възприятие на благодарност и респект, ние още веднъж ще сведем глава в минута безмълвие. И ще помним, че пътят към свободата е безконечен. По този път всеки от нас би трябвало да съобщи завета на своите деца - да пазим българското, да градим личния си дом отговорно и с любов към родния край. Поклон пред саможертвата в името на свободата! “.

В тържеството се включиха и възстановчиците от НД „ Традиция “ – РК „ 46-и пехотен Добрички полк “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР