Да плуваш в открити води в продължение на повече от

...
Да плуваш в открити води в продължение на повече от
Коментари Харесай

Преплувай това: приключението на един бургазлия от нос Емине до Маслен нос

Да плуваш в открити води в продължение на повече от 10 часа е предизвикателство, което изисква умения, положително обмисляне и огромна доза авантюристичен дух.

Тези качества са в основата на тестването на Цанко Цанков. 31-годишният българин ще се опита да стори нещо, което споделя, че не е правено до момента – да преплува акваторията (водната територия) на Бургаския залив от най-северната до най-южната точка.

Предизвикателството е с дължина 44.7 км. Цанков ще стартира плуването си от нос Емине в 6 ч. в сряда, като крайната му цел е достигането до Маслен нос.

Той е движен от страстта, че ще плува наоколо до Бургас, където е роден. Цанков познава чудесно изискванията в най-големия български залив, като показва, че плуването ще бъде най-дългото, правено до момента във водите на Черно море.

" На този стадий това, което ме е стимулирало, е, че съм израснал в Бургас. Ако съумея да го направя, ще имам достойнството да бъда първият човек, съумял да осъществя това достижение ", сподели Цанков пред " Дневник ".

 Преплувай това: приключението на един бургазлия от нос Емине до Маслен нос
© Цанков Цанков

Той има опит най-вече в плуването в басейн, като е нееднократен първенец в съчетаното плуване. Според него най-голямата компликация ще пристигна от променливите условия, като от голяма важност ще са температурата на водата и въздуха, размера и посоката на морските течения и вятъра.

" Всеки от тях е огромен фактор, като може да повлияе както в позитивна, по този начин и в негативна тенденция. Басейнът предлага идеални условия за плуване, които са постоянно непрекъснати и съвсем постоянно идентични, до момента в който в морето сме подвластни от природата и атмосферните условия. Морето в никакъв случай не би трябвало да бъде подценявано, даже и от най-опитния плувец ", сподели Цанков.

Той чака друга компликация да пристигна от продължителността на тестването, което ще продължи над 10 часа. През цялото време Цанков ще бъде във водата, като няма да има допир със сушата или до плавателни средства.

 Преплувай това: приключението на един бургазлия от нос Емине до Маслен нос
© Цанков Цанков

Екипаж от над 10 души ще следи положението му от лодка. Цанков ще бъде захранван през 20 минути с по 200 мл течности, хранителни добавки и леки храни като банани и протеинови вафли.

За опита Цанков се готви от ноември 2018 година Тренировките му са продължителни, като той прекарва във вода от три до четири часа дневно. По думите му по време на подготвителната си стратегия е преплувал 1600 км.

Плуването ще бъде осъществено по разпоредбите на интернационалната федерация по плуване (FINA) и на Европейската плувна лига (LEN). Цанков до момента не е предприемал сходно предизвикателство, като помощ му е оказал най-хубавият български плувец в открити води Петър Стойчев.

" Нямам този голям опит в плуването в открити води, който има Петър Стойчев. Много се веселя, че получавам от него скъпи препоръки и инструкции въз основата на неговия голям опит ", добави Цанков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР