Да плачеш е полезно, сдържането на сълзите вреди. Много проучвания

...
Да плачеш е полезно, сдържането на сълзите вреди. Много проучвания
Коментари Харесай

Плачът е здраве

Да плачеш е потребно, сдържането на сълзите вреди. Много изследвания потвърждават позитивния прочувствен резултат на рева. Проведено наскоро проучване сочи, че той е сигнал, че организмът има потребност да отдъхне.

Списание Emotion разгласява данни на откриватели от университета в Куинсланд (Австралия) и Тилбургския университет в Холандия, които изучавали въздействието на рева върху организма.

В плана взели участие близо 200 дами. По време на опита им били показвани клипове с разнообразни по тип страсти от тъжни до неутрални. Учените следили пулса, дишането, концентрацията на кортизол (хормон на стреса) в слюнката им.

Жените, които сдържали сълзите си по време на тъжните видеосюжети, имали учестено дишане и пулс, а концентрацията на кортизол се повишавала. Независимо от външното успокоение, организмът им бил подложен на стрес, който казвал влияние на сърдечно-съдовата система. При дамите, които се разплаквали, индикаторите били в норма.

По думите на учените при тези участнички сърцетуптенето се снижавало, когато започвал рева и се активизирало след това, само че доста по-слабо, в сравнение с при сдържаните.

Заключението на експертите е, че сълзите усъвършенстват контрола на организма над прочувствената възбуденост. Това води до избягването на обвързваните с нея последици, които се отразяват отрицателно на функционалностите на вътрешните органи и системи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР