Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и

...
Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и
Коментари Харесай

Президентът призова да отстояваме свободата си срещу свои и чужди посегателства

Да отстояваме свободата си против похищения - от непознати и от свои. Да се надигнем против цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и заслужен живот.

За това прикани президентът Румен Радев на връх Шипка, където се отбелязва 142 години от боевете за избавление на България.

Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и съветските воини, сподели в словото си президентът Румен Радев, оповестиха от администрацията на президента.

" В жарките дни на август 1877 година ориста на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за независимост, изгряла с оповестяването на Руско-турската война, се изправи на този връх против ордите на Сюлейман паша, сеещи крах из Тракия. И в случай че през днешния ден Шипка е нашият храм на свободата, то е тъй като е съграден с кръвта на българските опълченци и съветските воини, които не отстъпиха нито крачка обратно ", сподели Радев.

Тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с благодарност и признателност още веднъж ще поменат безсмъртните, посочи президентът.

Той дефинира бронзовият лъв - Паметника на свободата, повдигнат на връх Шипка преди 85 години като пазач на свободна България. Като знак на държавността и духа, сплотяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и би трябвало да помним, че на Шипка на клеветата счупен бе зъбът и че похитителите на българската история нямат място в бъдещето, сподели Радев.

Ще израстват нови генерации, само че споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, само че този монумент няма да запустее. Защото в неговата основата са положени каузи, а не обещания, тъй като са вградени кости, а не празнодумство.

Вечна памет на героите, прикани Румен Радев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР