Да отпадне задължението на камионите да се завръщат обратно в

...
Да отпадне задължението на камионите да се завръщат обратно в
Коментари Харесай

Индустрията иска камионите да не се връщат задължително в базата

Да отпадне задължението на камионите да се завръщат назад в базовата страна след осъществяване на доставката си.

Това желаеха представители на девет индустриални групи от цяла Европа от договарящите към Пакета " Мобилност ", оповестиха от Българската стопанска камара. Официалните лица се събират в понеделник вечерта за трети и евентуално финален триалог, с цел да подпишат съглашението за част от разпоредбите, разработвани с години, които засягат превозвачите.

Основният мотив против връщането на камионите в страната на базиране е, че пътуването с празни контейнери би асъдействало до по-високо замърсяване. Това би навредило във време на засилен политически напън против битката с климатичните промени. Мощното лоби на BDI в Германия, което подписа писмото, също се притеснява от дефицит на работна ръка, която да извозва стоките.

Необичайното в намесата на индустриалците е, че свързва лобистки групи от България и Германия, които са две страни, изразяващи извънредно разнообразни възгледи по отношение на разпоредбите, които се създават.

Германия е част от управлението на френския Road Alliance /пътен алианс/, който по-рано е подкрепял по-строгите ограничения и разпореждания за протекцията на локалния пазар на труда.

Опасенията на българския бизнес са, че плануваните законодателни ограничения биха могли да застрашат и унищожат транспортния бранш на страната.

Работодателски и индустриални асоциации в Латвия, Полша, Литва, Естония, Румъния, Финландия и Швеция поддържаха германците и българите в настояването им, камионите да не бъдат задължени да се връщат назад към изходните си страни след доставянето на стоките. Към момента времетраенето на транспорта остава неуточнено, тъй като би навредило на всички страни.

Клаузата се преглежда като гаранция за това водачите от по-бедни страни да нямат опцията да обикалят из по-богатите държави-членки, извършвайки безкрайни доставки.

Припомняме, на гласуването на 25 март за дневния ред за постоянната сесия на Екологичен потенциал трима български евродепутати не участваха. Оказа се, че тъкмо толкоз трябваха, с цел да падне предлагането, което в последна сметка беше признато с 156 гласа " за " против 154 - " срещу ".

Пакетът " Мобилност " влезе в дневния ред на пленарната сесия на Екологичен потенциал на 27 март 2019 година по предложение на ръководителя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На 27 март текстовете бяха върнати в транспортната комисия. Въпреки това български превозвачи проведоха 2 митинга - в Страсбург и в София.

На 4 април 2019 година в Европарламента бяха утвърдени и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.

В края на септември 2019 година транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано тя отхвърли предлагането той да бъде изтеглен от Еврокомисията.

След това министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната насочна точка всеки месец.

Според КPMG 90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под 6 години. От компанията за професионални услуги предизвестяват, че български превозвачи се пререгистрират в други страни от Европейски Съюз поради пакета " Мобилност ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР