Да отпадне таванът за максимален брой извънредно положени часове през

...
Да отпадне таванът за максимален брой извънредно положени часове през
Коментари Харесай

Едрият бизнес иска да отпадне лимитът за извънреден труд в коронакризата

Да отпадне таванът за оптимален брой изключително положени часове през годината. Да се вкара 9 или 12-месечен период за използване на сумирано пресмятане на работното време и да се плануват дотации за българските самолетни компании за интервал от две години, оферират от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Исканията на организацията бяха изпратени до медиите в неделя като мнение във връзка ограниченията, които ще одобри идната седмица на второ четене Народното събрание,

От Министерския съвет пък оповестиха, че в понеделник ще се състои народен съвет за тристранно съдействие, на който ще се обсъдят както концепциите на държавното управление, по този начин и на работодателските и синдикалните организации, измежду които има и част от предложенията на АИКБ.

Асоциацията поддържа удвояването на сегашните 30 дни неплатен отпуск, които се признават за застрахователен стаж за годината, само че единствено за 2020 година, с цел да не бъдат ощетени хората, на които се постанова да гледат децата си в изискванията на коронавурис.

Според организацията работодателите ще бъдат подкрепени в сегашните условия на рецесия, в случай че отпадне оптималният брой работни часове ексклузивен труд в границите на една календарна година, само че се запазят условията за междудневна и междуседмична отмора.

Едрият бизнес обръща внимание, че страната ни не се е възползвала от плануванаъа от Европейски Съюз опция да се дефинират референтни интервали за сумирано пресмятане на работното време в границите на 12 месеца. Това би осигурило нужната еластичност на организация на работния развой в изискванията на ограничения за прекъсване на разпространяването на Covid-19, показва се в позицията на АИКБ. Асоциацията счита, че бюджетът единствено ще завоюва, в случай че се промени Кодекса на труда и се допусне с групов трудов контракт или със съглашение с профсъюзите да се вкара 9 или 12-месечен период за използване на сумирано пресмятане на работното време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР