Да отпаднат изолацията и карантината за болни от COVID-19 и

...
Да отпаднат изолацията и карантината за болни от COVID-19 и
Коментари Харесай

Предложение: Отпада изолацията и карантината за болни от Covid-19 и контактните на тях

Да отпаднат изолацията и карантината за заболели от COVID-19 и контактните на тях се предлага в план за смяна на Закона за здравето, на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване.

Мотивите за предлагането са регистрираният спад в разпространяването, тежестта на протичането на заболяването, както и намалялата натовареност на болничната система. Натрупването на имунно население в резултат на преболедуване и имунизация, както и циркулиращите сега разновидности не са свързани с нараснала тежест на клиничното протичане, няма повишение на смъртността от COVID-19, се показва в претекстовете за предлагането на министъра на опазването на здравето Христо Хинков. Изолацията следва само да се ползва в лечебните заведения като част от дейностите по предварителна защита и надзор на възникването на вътреболнични инфекции, се добавя в претекстовете.

Заболяването е обществено значимо за избрани групи от популацията - хора на и над 70 година, както и при лица с хронични болести, предразполагащи към тежко боледуване и затруднения.

В момента в България карантината за болен от коронавирусната зараза е седем дни, а за контактните му лица – пет дни.

От началото на пандемията от COVID-19 досега в света са създадени, създадени и сложени над 13 354 202 412 дози ваксина, което понижи хоспитализацията и смъртността от SARS-CoV-2. В България са приложени 4 612 830 дози ваксини, като обхванати с първична имунизация са над два милиона души, а с спомагателна бустерна доза – 945 638 лица. Преболедувалите COVID-19 в страната ни са 1 307 520 лица, показва още министър Хинков.

На 5 май 2023 година Световната здравна организация (СЗО) приключи оповестената неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с COVID-19, обвързвана с заплахата от интернационално разпространяване на заболяването, възможните въздействия върху интернационалния трафик и адекватността на ограниченията за битка. Заболяването продължава да съставлява пандемия заради неговото разпространяване по целия свят, само че не изисква използването на незабавни противоепидемични ограничения за преодоляване на епидемиологични талази и подеми в заболеваемостта, заради всеобщо засягане на популацията и групи от него в риск, водещи до висока натовареност на лечебните заведения и леталитет.

На 31 декември 2019 година здравните управляващи в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай, осведомят за гърмеж от случаи на пневмония с неразбираема етиология измежду лица, посетили пазар за продажба на риба и животни. На 9 януари 2020 година е обявено, че е открит причинителят на болестта – нов вариант ковид, който е друг от всички, познати до момента.

На 30 януари 2020 година СЗО афишира интернационално изключително състояние поради новия ковид от Китай. 

На 8 март 2020 година са регистрирани първите инфектирани с новия ковид в България - мъж на 27 година от Плевен, и жена на 75 година от Габрово. На 13 март 2020 година държавното управление приема решение да предложи на Народното събрание да бъде оповестено изключително състояние на територията на цялата страна от 13 март 2020 година по отношение на разпространяването на болестта в света и откритите досега в България 23 случая на инфектирани, от които един умрял. Предложението е признато от Народно събрание същия ден. То работи до 13 май 2020 година, когато е сменено с въвеждането на изключителна епидемиологична конюнктура. След близо две години, от 1 април 2022 година с решение на Министерски съвет изключителната епидемиологичната конюнктура е анулирана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР