Да отпаднат част от ограниченията за ваксиниралите се срещу Ковид-19,

...
Да отпаднат част от ограниченията за ваксиниралите се срещу Ковид-19,
Коментари Харесай

Германия: кои мерки ще отпаднат за ваксинираните и преболедувалите


Да отпаднат част от рестриктивните мерки за ваксиниралите се против Ковид-19, предлага немското държавно управление. Ето на какви свободи могат да разчитат те, както и всички преболедували:

Напълно имунизираните ще имат повече свободи

Германското държавно управление предприе стъпки към разхлабване на ограничаващите ограничения за всички имунизирани и преболедували Ковид-19. Още през тази седмица се чака двете камари на немския парламент – Бундестагът и Бундесратът – да гласоподават препоръчаните промени и в случай че ги одобрят, те могат незабавно да влязат в действие.

Какво планува разхлабването?

Приетата от немското държавно управление разпоредба планува за изцяло имунизираните или преболедувалите. Те ще могат да се срещат с други имунизирани и към този момент няма да се броят на срещите с неимунизирани, за които има наставления за оптимален брой участници в тях.
Редакцията предлага
Имунизираните и прекаралите ковид ще бъдат равнопоставени с жителите, които имат настоящ отрицателен тест, изясни още немската правосъдна министърка Кристине Ламбрехт. Това ще им обезпечи свободен достъп и до други обекти, като да вземем за пример фризьорски салони и зоопаркове.

Под карантина - единствено при заплаха от разновидности

. Ваксинираните или преболедувалите ще бъдат поставяни под наложителна карантина единствено в случай че се връщат от страна, в която се популяризира разновидност на вируса - да вземем за пример от Бразилия или Южна Африка.

Някои от ограниченията обаче остават в действие за всички. Сред тях са носенето на маски на избрани места, както и спазването на разстояние на публично място. “Успехът на имунизациите не значи, че би трябвало да станем небрежни ”, акцентира Ламбрехт.

“Важна стъпка към нормалността ”

“В една правова страна би трябвало да е ясно, че ограничавания могат да се постановат единствено когато има основателна причина за това, да вземем за пример за отбрана на живота и здравето на хората. Ако при изцяло имунизираните или преболедувалите рискът от предаване на болестта е невисок, тогава това би трябвало да се отрази и на ограниченията. Точно това вършим в този момент с препоръчаните промени ", акцентира Ламбрехт. По думите ѝ, наредбата е “важна стъпка към нормалността ”.

Удостоверяването за сложена ваксина ще става с представянето на документ на хартия или цифрово на един от следните езици: немски, британски, френски, италиански или испански. За да се одобри, че някой е изцяло ваксиниран, би трябвало да са минали най-малко 14 дни от слагането на последната доза от имунизацията.

Облекченията влизат в действие още от тази събота?

Предстои разглеждането на предлагането в Народното събрание. От групата на ХСС в Бундестага към този момент оповестиха, че ще го поддържат единствено в случай че обсегът на облекченията бъде уголемен. Те чакат, а в регионите с ниска заболеваемост да бъдат отворени още веднъж културните обекти, гастрономията и хотелите. Здравният специалист на социалдемократите Карл Лаутербах дефинира разхлабването на ограниченията за ваксинираните като “правилно и без конкуренция ”, само че въпреки всичко предизвести, че не вижда по какъв начин комерсиалните обекти ще работят единствено за тях.

Министър-председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман чака до петък двете камари на Народното събрание да одобрят предлагането и то да влезе в действие още от тази събота.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР