Да осъзнаем, че климатът се изменя в в основата това,

...
Да осъзнаем, че климатът се изменя в в основата това,
Коментари Харесай

Петте вида възобновяема енергия

Да осъзнаем, че климатът се променя в в основата това, което ще оформя бъдещето на международната стопанска система. Правителства в световен мащаб възнамеряват по какъв начин да понижат излъчванията, вложителите наблюдават деликатно екологичните индикатори на фирмите, а потребителите стартират да осъзнават какъв брой е значимо да понижат своите въглеродни отпечатъци. Но без значение от всичко, производството и потреблението на сила от изкопаеми горива е един от най-големите фактори, допринасящи за излъчванията.

Ето за какво възобновимите енергийни източници в никакъв случай не са били толкоз значими, колкото през днешния ден.

Петте типа възобновима сила

Технологиите за възобновима сила употребяват силата на слънцето, вятъра и топлината от ядрото на Земята и по-късно я трансформират в сила като топлота, електричество и горива.

Инфографиката употребява данни от Lazard, Ember и други източници и демонстрира по-интересните данни за теси енергийни източници.



Макар и постоянно отвън светлината на прожекторите, хидроенергията е най-големият възобновим източник на електрическа енергия, следвана от вятърната сила и слънчевата.

Общо петте съществени източника  дават отговор зз 28% от международното произвеждане на електрическа енергия през 2021 година, като вятърната и слънчевата сила общо преодоляват бариерата от 10% дял за първи път.

Ето и петте типа възобновима сила и по какъв начин работят

1. Вятърна сила

Вятърните турбини употребяват огромни перки (вятърни турбини) и на сушата сушата, и в морето, с цел да " уловят " кинетичната сила, основана от вятъра. Роторът на вятърната турбина е обвързван с турбинен генератор, който се върти, с цел да преобразува кинетичната сила напразно в електричество.

2. Слънчева (фотоволтаична)

Слънчевите технологии употребяват светлина или електромагнитно лъчение от слънцето и го преобразуват в електричество.

Фотоволтаичните (PV) слънчеви кафези съдържат полупроводникова пластина, позитивна от едната страна и негативна от другата. Когато светлината стигне до клетката, полупроводникът гълтам слънчевата светлина и придвижва силата под формата на електрони. Тези електрони се улавят от електрическото поле под формата на електрически ток.

Способността на тази система да генерира електричество зависи от полупроводниковия материал, дружно с изискванията на околната среда.

3. Геотермална

Геотермалната сила произлиза от ядрото на Земята, известна като геотермални запаси.

Геотермалните централи нормално употребяват кладенци за изпомпване на гореща вода от геотермални запаси и я трансформират в пара за турбинен генератор. След това водата и парата могат да бъдат употребявани още веднъж, което го прави възобновим източник на сила?

4. Хидроенергия

Подобно на вятърните турбини, водноелектрическите централи употребяват кинетичната сила от течаща вода в електричество благодарение на турбинен генератор.

Водноелектрическите централи нормално са ситуирани покрай водоеми. Производството на електрическа енергия зависи от размера и смяната в надморската височина или напора на течащата вода.

5. Биомаса

Хората евентуално са употребявали сила биоенергия за генериране на топлота, откогато нашите предшественици са се научили да палят огън.

Биомасата - органически материал като дървесина, сухи листа и селскостопански боклуци - нормално се изгаря, само че се смята за възобновима. Изгарянето на биомаса създава пара под високо налягане, която върти турбинен генератор за произвеждане на електричество.

Биомасата също се трансформира в течни или газообразни горива за превоз. Емисиите от биомаса обаче варират според от потребления материал и постоянно са по-високи от други чисти източници.

Кога възобновимата сила ще господства?

Въпреки скорошния напредък на възобновимите енергийни източници, изкопаемите горива към момента преобладават в световния енергиен микс.

Повечето страни са в ранните стадии на енергийния преход и единствено някои могат да се похвалят със обилни дялове от електрическата енергия си от чисти източници. Въпреки това, през настоящото десетилетие може да има още по-голям напредък от последните рекордни години.

МАЕ предвижда, че до 2026 година световният потенциал за възобновима електрическа енергия ще нарасне с 60% от равнищата от 2020 година до над 4800 гигавата. Така че, без значение по кое време възобновимите енергийни източници ще господстват, ясно е, че международната енергийна стопанска система ще продължи да се трансформира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР