Да опитваме да държим една въздушно-капкова инфекция, доколкото е възможно.

...
Да опитваме да държим една въздушно-капкова инфекция, доколкото е възможно.
Коментари Харесай

Кунчев: Можем да издържим дълго с по 500 случая на ден. Мисли се и за ограничаване на възрастните

Да опитваме да държим една въздушно-капкова зараза, доколкото е допустимо. От седмица насам растежът на случаите с при нас е колкото междинният за Европейски Съюз – 23%. Така националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев видя развиването на ковид в България.
В България може да издържим много дълго с по 500 случая дневно, продължи Кунчев, като добави, че в този момент са заети 14-15% от плануваните за ковид болнични кревати. Но незабавно посочи пред Нова телевизия, че това не значи, че няма да има сериозни обстановки. Той уточни за образец Бургас и Благоевград.
Всичко се разисква и е на масата, само че за момента не се постановат нови марки, продължи националният здравен контрольор и посочи, че се мисли даже за затваряне на по-възрастни хора у дома и носене на маски навън. На тематиката " затваряне " Кунчев посочи за три степени – първата е да вървят на обществени места единствено в избрани часове, втората – единствено до избрани места, а третата – цялостно затваряне, което обаче било малко евентуално. По-важно е да изпълняваме наложените към този момент ограничения – в случай че тях не изпълняваме, каквито и да е нови ограничения няма да сработят, по думите на Кунчев.
 Карантинирани паралелки в София и Пловдив се връщат в клас Карантинирани паралелки в София и Пловдив се връщат в клас
Поставените под карантина класове от 107 учебно заведение " Хан Крум " в София към този момент се завърнаха в клас. Пред Българска национална телевизия шефът Данко Калапиш изясни...
Доцентът подсети – при всяка такава болест по-строгите ограничения се постановат първоначално.
Вероятно ще се понижи карантината до 10 дни, тъй като към този момент се натрупаха доста научни данни, че в случай че нямаме никакви признаци, в 99% от случаите към този момент не си рисков като инфектиран. Много мощна отмалялост, температура, кашлица, затруднено дишане, зной, загуба на аромат и усет – това са присъщите признаци на COVID-19 съгласно националния здравен контрольор. Хремата не е подобен, добави Кунчев.
Той категорично изясни – болестта става два дни преди поява на признаци и пет дни по-късно. За да се заразим, би трябвало да има струпване на несъмнено количество вирус.
Доц. Кунчев удостовери за така наречен комбинирани проби – по-бързи и евтини, към 20-25 лева, с които може да се дефинира за 20-тина минути дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на персонален доктор.
 Лекар продава премия за храброст при атентата в Сарафово, не му дали 1000 лева за COVID-19 Лекар продава премия за храброст при атентата в Сарафово, не му дали 1000 лева за COVID-19
Лекар, получил почетен знак и грамота за храброст поради самоотвержната си реакция при атентата на летище Сарафово, продава получените н...
Не е работа на страната да обезпечи всички средства за всички лечебни заведения, добави Кунчев при въпрос къде тъкмо ще има такива проби.
Ще получим 2500 флакона " " по линия на Европейски Съюз, а сме разпределили 2800 флакона – всички лечебни заведения имат. Един флакон " Ремдесивир " коства 700 лева, за лекуване се употребяват сред 5 и 10 флакона, изясни още Кунчев.
Да скриеш контакт с позитивен за COVID-19 не е наказуемо по Наказателния кодекс, сподели още националният здравен контрольор. И добави, че е значимо да се схваща какво е контакт -! Кунчев сподели и друго - в София има единствено 30 чиновници на РЗИ, които дават съобщение за карантина, а дневно към този момент има по 600 такива уведомления.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР