Да обсъждаш, че правителството на Бойко Борисов трябва да си

...
Да обсъждаш, че правителството на Бойко Борисов трябва да си
Коментари Харесай

ПРАВЕН КОШМАР: Да искаш свалянето на Бойко Борисов е тероризъм!

Да обсъждаш, че държавното управление на Бойко Борисов би трябвало да си замине, е доказателство за терористична активност. Това излиза от обвинителния акт по делото „ НАПлийкс “, писан от прокурор Калин Близнаков, видя „ Сега “.

Делото „ НАПлийкс “ е импортирано в Софийския градски съд в края на м.г. и в понеделник, 6 март, е разпоредителното съвещание по него. В процеса за тероризъм подсъдимите ще са двама – Иван Тодоров и Кристиян Бойков.
 Иван Тодоров в двора на спецсъда
На 15 юли 2019 година се схваща, че от масивите на Национална агенция за приходите са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица – 4 104 786 живи български и непознати жители, и 1 989 598 умряли. Малко по-късно бяха задържани притежателят на компанията за киберсигурност „ ТАД Груп “ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинявания за кибертероризъм.

Търговският шеф на сдружението Георги Янков беше притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното произвеждане против него беше прекъснато заради липса на доказателства.

Преди време юристът на Янков Николай Хаджигенов сподели, че е изискал делото против клиента му да бъде прекъснато заради липса на закононарушение, а не на доказателства, само че съдът е отказал да се произнесе.

Ако виновността на Тодоров и Бойков се потвърди в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са направили закононарушение по глава Първа от Наказателен кодекс – „ Престъпления срещу републиката “. И че всички закононарушения по тази глава имат „ политическа цел или цел да засегне властта в републиката “. Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че активността на Бойков „ е била ориентирана против открития с Конституцията публичен и държавен строй “.

Реклама

Прокурорът цитира диалог сред Бойков и Янков, извършен на терасата в офиса на „ Тад груп “, в който Янков споделя: „ То като погледнеш, а, че той е на власт към този момент трети мандат, бе…? “. След това двамата не престават да приказват за журналистическо следствие, център за киберинциденти и самосезиране на прокуратурата, написа в обвинителния акт, без да се цитират други реплики.

За репликата за третия мандат на Янков обаче прокуратурата прави извод, че става дума за ръководството на страната, тъй като по това време държавното управление, което е на власт, ръководи за трети мандат. Според прокурор Близнаков този диалог е с антидържавна устременост. За да поддържа това си изказване, прокурорът цитира и диалог на Янков, извършен по-късно същия ден, с неустановено лице за изтеклите данни от Национална агенция за приходите. Янков споделя: „ Т’ва в една бяла страна?… Правителството би трябвало да си замине с всички, с всички?… “, написа в обвинителния акт.

От тези диалози прокуратурата схваща, че Бойков и Янков са били наясно с действието на Бойков. „ С действието си К. Бойков е целял да внесе точно ужас и боязън в популацията, което да докара до антидържавна устременост “, написа прокурорът.

Колкото до Тодоров, той, съгласно прокуратурата, основал всички условия Бойков да извърши закононарушението, осъзнавал нездравословните последствия и по никакъв метод не се противопоставил.

В понеделник съдът би трябвало да реши дали делото ще тръгне всъщност, или ще бъде върнато на прокуратурата за премахване на пропуски. Тогава би трябвало да станат ясни и още детайлности от обвинителния акт.

В началото на следствието държавното обвиняване се хвалеше с безспорни доказателства – оповестени бяха фотоси, видео и други материали от наказателното произвеждане, които да убедят обществото, че Кристиян Бойков и неговите шефове от „ ТАД Груп “ са отговорни.

Евгения Щъркелова, която дружно с Близнаков наблюдаваше делото, пък ще се запомни с „ разкритието “, че обвинените са се подготвяли да дестабилизират страната, като обхванат в сървъра, който управлява напоителната система пред Народното събрание, и по този метод да я задействат в несъответствуващ миг.

„ Имало е такова предпочитание, вероятно, при прекосяването на коли на президента или посетители на нашия парламент да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори усложнение в напредването. Такава неустойчивост води след себе си и неустойчивост на цялата ни политическа система! “, установи прокурорката.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР