Да не си турист в днешно време - властите в

...
Да не си турист в днешно време - властите в
Коментари Харесай

Две "безплатни" кафета излязоха на германски туристи 950 евро във Венеция

Да не си екскурзиант в днешно време - управляващите в най-популярните туристически дестинации вкарват все по-тежки санкции за туристите, когато нарушават публичния ред.

Понякога нарушаването може да бъде сторено напълно несъзнателно - мъчно някой би позволил, че събирането на няколко шепи пясък от плажа в буркан за спомен предстои на санкция. Или излягането на градска скамейка. Или влаченето на куфар. Или бутането на колело. В други случаи обаче туристите са прекомерно изобретателни в пренебрежението си към реда в местата, които посещават.

Преди дни полицията във Венеция санкции двойка германци - на 32 и 35 г, с 950 евро (650 - мъжа и 300 - жената) за това, че си варяха кафе до моста Риалто на походно котлонче. Освен това гостите на града бяха помолени неотложно да го изоставен, споделя Би Би Си. Градът може да си го разреши - над 30 млн. туристи идват тук всяка година, т.е. на всеки гражданин се падат по към 110 пришълци. Венеция би трябвало да бъде уважавана, невъзпитаните хора, които идват тук, би трябвало да знаят, че полицията ще ги накаже и изгони, съобщи кметът Луиджи Бруняро. Той добави, представен от осведомителния уебсайт на Венеция, че отсега нататък управляващите ще осведомят посолствата на съответните страни за имената на нарушителите. В съответния случай немските туристи са нарушили възбраната за пикници и палене на огън навън.

Сред другите забрани в града е храненето на гълъбите (глобата е 40 евро), лежането по пейките (100 евро), разходките по бански или гол до кръста (200 евро), гмуркането в каналите (450 евро). От май тази година градските управляващи постановиха входна такса за туристите, които идват единствено за ден, без да нощуват. Те заплащат 3 евро тази година, като е допустимо тя да стане 10 евро следващата година, в случай че сезонът е мощен. Сайтът на града предизвестява туристите да не стопират на мостовете и да не ги минават с колело, даже в случай че го бутат.

В Рим от тази година е неразрешено сядането по мраморните стени на фонтаните - нещо, което изтощените от обикалянето туристи от време на време вършат непроизволно - до момента в който театралничат за фотография да вземем за пример. Около всеки от историческите фонтани дежурят полицейски чиновници със свирки и сега, в който някой (дори дете) приседне на парапета, следва мощно изсвирване. Ако това не помогне, служителят на реда се доближава и дава знак с ръце да станете, описват очевидци. Забранено е храненето към фонтаните, хвърлянето на предмети, като се изключи монети, както и ваденето на към този момент хвърлените пари.

За потапяне във водата на историческите фонтани, катеренето по скулптурните фигури санкциите стартират от 450 евро, за слагане на " катинари на любовта " - 160 евро, прибавя уеб сайтът " Медуза ".

В Сардиния е неразрешено да се изнася пясък и миди от плажа, а санкцията може да доближи 3000 евро.. На летището на острова управляващите изземат годишно тонове пясък в пластмасови бутилки. Властите споделят, че въпреки на пръв взор да е безобидно, това вреди на околната среда на острова, чиито плажове са считани за най-красивите в Италия.

Ограниченията за облеклата на туристите са най-разпространени в историческите градове, съседстващи на курортите. Дубровник в последните години втвърди разпоредбите по отношение на разхождащите се по бански в града чужденци. Първоначално възбраната за влизане, облечен единствено по бански костюм, беше въведена категорично за за църквите, музеите и магазините. Впоследствие се реши в целия Стар град туристите по бански да бъдат глобявани.

В Сплит рисуването на графити по стените може да коства на екскурзианта 130 евро санкция, а повдигането на звук в часовете за сън - 100 евро.

Как да бъдеш по-добър странник четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР