Да не се разкриват нови болници у нас - това

...
Да не се разкриват нови болници у нас - това
Коментари Харесай

Има риск да загубим голяма част от парите за спешната помощ, отпуснати от Европа

Да не се разкриват нови лечебни заведения у нас - това ще предложи здравният министър проф. Христо Хинков, до момента в който не се изготви нова здравна карта. А инспекция на bTV демонстрира, че близо половината от милионите левове, дадени за рационализация на незабавната помощ, може да бъдат изгубени.

От плануваните 400 нови коли за спешна помощ са доставени 358.

Успоредно се правят строителни действия в 237 обекта от системата на незабавната здравна помощ. От тях едвам 31 са приключени. Т.е. малко повече от 10%.

Спешните медици в Бяла работят в остаряла постройка на към 130 години.

Имат нов филиал - приключен и с уверение за употреба.

Но и с влага и плесен, олющена багра, тук-там и с жълти петна. Лошото положението показахме още преди година. Проверката ни през днешния ден демонстрира, че нищо не е оправено. Затова и остава негоден.

" От многото дъждове се получи влага по стените и сега е на изчакване, с цел да изсъхнат и казусът да се реши от строителната фирма… Изчакват, първо би трябвало да се реши казусът с мухъла, който сега е в постройката, и по-късно ще бъдем пренесени “, съобщи доктор Иванка Маринова, шеф на ЦСМП-Русе.

До края на годината ще бъдат купени всички коли за спешна помощ по плана с евросредства, в това число и високопроходимите.

" Някъде към 70% от плана ще бъде изпълнен. Ще имаме толкоз коли за спешна помощ колкото са планувани - 400 коли за спешна помощ. 42 високопроходими ще се купят, към този момент в ход процедурата. Има опция планът да бъде продължен и следващата година по разпоредбите на европейската комисия. Само че със средства на бюджета. Има вяра да се довърши планът с пари от бюджета “, сподели проф. Хинков.

Общо за модеринзация Европа е отпуснала над 163 милиона лв..

" Колко са милионите, които в действителност в случай че нищо не се случи в тази година, ще бъдат върнати на Европейска комисия? “, попита Костадин Ангелов, ГЕРБ-СДС.

" По наши калкулации 85 милиона 154 хиляди 150 лв. ще бъдат върнати. Затова ние предлагаме да се разгласи плана за неактивен и да ни даде опция в този интервал да го финансираме с държавния бюджет “, сподели Хинков.

По информация на здравното министерство в централния бюджет за тази година са планувани разноски в размер на над 45 хиляди лева за дофинансиране на действия по плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР