Да не се преизчисляват възнагражденията на депутатите до края на

...
Да не се преизчисляват възнагражденията на депутатите до края на
Коментари Харесай

Народните представители в спор да замразят или да намалят заплатите си

Да не се преизчисляват възнагражденията на депутатите до края на изключителното състояние, предлага ГЕРБ

Близо два часа народните представители дебатират на първо четене да се замразят или да се понижат заплатите им.

Юристът Десислава Атанасова от ГЕРБ обоснова предлагането на ГЕРБ от 1 април до края на изключителното състояние у нас да не се преизчисляват възнагражденията на народните представители.

„ Намаляването на главното месечно заплащане на депутатите до размера им към декември 2019 година е нужна мярка по време на пандемия. Народно събрание като висш законодателен орган е длъжно да предприеме такива ограничения като израз на гражданска отговорност и съпричастност с българските жители, хиляди са без работа и в насилствен отпуск, и се чудят по какъв начин да оцеляват “, посочи Атанасова.

От ляво социалистът Крум Зарков подсети, че за четвърти път Българска социалистическа партия предлага заледяване на депутатските хонорари към размера им в предходния мандат на Народното събрание.

„ За ПГ на Българска социалистическа партия намаляването възнагражденията на депутати и висши чиновници следва да е трайна смяна. Няма сфера, където заплатите да порастват с подобен ритъм. Трябваше от дълго време да дадем този образец “, прикани Зарков.

От партия Воля предложиха до анулация на изключителното състояние народните представители получават главно месечно заплащане равно на минималната месечна заплата и желаеха откакто хиляди българи оцеляват с 610 лева месечно, депутатите да подкрепят жителите и стопанската система на страната.

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Юлиян Ангелов посочи, че и Обединени патриоти, и Вътрешна македонска революционна организация са предложили няколко пъти смяна в метода за пресмятане заплатите на народните представители.

„ Всички наши оферти не бяха позволени до зала. Хората се нервират, че заплатите на народните представители и членове на Министерски съвет се подвигат. Формулата е сбъркана. Трябва да се направи ново предложение за образуване на това заплащане “, акцентира Юлиян Ангелов. Той напомни, че преди 2 година Вътрешна македонска революционна организация са били подготвени със законопроект, в който се споделя, че заплатите на народните представители ще бъдат индексирани веднъж годишно с показателя, прилаган за пенсиите у нас.

„ Този законопроект би трябвало да бъде включен в тази точка. Огромни заплати има в доста държавни структури. Не виждам някой да предлага понижаване на заплатите за членовете на Министерски съвет, за заплатите на общински кметове, които си направиха заплатите в дребни общини по 3-4 хиляди лева Това решение би трябвало да касае всички. Месечното заплащане на народните представители и членовете на Министерски съвет да е 50% от брутните хонорари. Не да се замразяват заплатите, тъй като когато изключителното състояние свърши и рецесията продължи, заплатите ни ще останат високи “, изиска Юлиян Ангелов.

В отговор Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че Движението ще поддържа плана импортиран от ПГ на ГЕРБ, тъй като в условия на рецесия този жест на съпричастност е нужен.

„ Няма да подкрепим другите оферти, тъй като те касаят интервали, когато страната не е в рецесия “, разяснява Цонев.

Продължилите по-късно диспути бяха избрани от Александър Сабанов от Вътрешна македонска революционна организация като „ надцакване с топла бира “. Депутатът и сътрудника му от Левицата Филип Попов молиха за привършване на разискването по въпроса, тъй като следва актуализацията на Държавния бюджет и смяната в закона за изключителното състояние. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР