Да не се начислява платен отпуск, докато се ползва родителски.

...
Да не се начислява платен отпуск, докато се ползва родителски.
Коментари Харесай

Идея: Платеният отпуск по време на майчинство да се премахне

Да не се начислява заплатен отпуск, до момента в който се употребява наставнически. Тази концепция беше препоръчана от бизнеса.

Мария Минчева, която е правист на БСК, изясни, че има няколко типа отпуски, като особено платеният годишен отпуск цели един служащ да си почине и да се възвърне от работния развой, като той би трябвало да се начислява на база направени дни.

„ Кодексът на труда не работи с понятието отпуск за майчинство, той планува отпуск за бременност и раждане, който завършва до първата година на детето. След това има отпуск за развъждане на малко дете или т.н „ наставнически отпуск”. Първият е предпазен от закона, за останалите интервали няма логичност да бъде начисляван отпуск”, сподели Минчева пред bTV.

Майката и деятел Антонина Кенова разяснява, че у нас няма такова разбиране като наставнически отпуск, а в огромните градове местата в яслите и в детските градини са лимитирани.

„ Бих предложила на бизнеса да подтиква родителите да се връщат по-рано на работа, като гъвкаво работно време, да има детски градини и ясли на работното място и по този начин няма да се натрупва този отпуск. Има ли някой, който да мисли, че една майка почива, до момента в който отглежда дребното си дете? Ако една майка се разболее в този интервал, тя не може да вземе отпуск , уточни, Кенова.

Юристът на БСК сподели, че по този метод се смесват двете понятия. Според нея страната дава и майчинство, и отпуска за развъждане на дете, само че тези неща не са свързани с работата при работодателя.

Кенова разяснява, че в другите страни майчинството е доста по-кратко, само че там имат доста повече привилегии и са доста по-гъвкави в специалностите си, тъй че да бъдат пълноценни родители. Според майката, в случай че се орежат през днешния ден правата на родителите, те ще се замислят дали да имат второ дете.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР