Да не се начислява платен отпуск докато се ползва родителски.

...
Да не се начислява платен отпуск докато се ползва родителски.
Коментари Харесай

Бизнесът иска да не се начислява платен отпуск, докато се ползва родителски

Да не се начислява заплатен отпуск до момента в който се употребява наставнически. За следващ път концепцията беше стартирана от бизнеса. Поводът този път – решение на Съда на Европейския съюз, оповестява bTV.

Съдът на Европейски Съюз преглежда румънски проблем, в който жена употребява отпуск по майчинство, по-късно наставнически, а най-после желае и платения си годишен отпуск. Част от него й е отхвърлен. Според локалното законодателство родителският отпуск е време, в което действително не се върви на работа, т.е. за него не се начислява заплатен годишен отпуск. Бизнесът желае правилото да важи и у нас.

За майката на две годишния Михаил смяната е немислима.

" Предвид, че яслите и градините са труднодостъпни, акомодацията в България не е на равнище, каквото е в други страни. " Периодът е много под напрежение и за двете страни ", сподели Виолета Димитрова.

Съдът категорично споделя, че правилото може да важи единствено при наставнически отпуск, само че не и при отпуск по майчинство. У нас ясно разграничаване сред двете няма, споделят от бизнеса и желаят отпускът за втората година на детето да се зачита за наставнически.

" Нито приказваме за лишаване на техни права, приказваме само за прецизиране на текстове, защото считаме, че за този интервал не се дължи заплатен годишен отпуск ", сподели Мария Минчева от БСК.

" Тези причини са неоснователни, те са една операция. Тук не става дума за отпуск, за размер на отпуски, а за демографска политика ", съобщи Чавдар Христов от КНСБ.

Синдикатите показват, че у нас отпускът произтича от насъбрания трудов стаж, а не от действително отработено време.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР