Да не се харчат повече пари, да няма държавни гаранции

...
Да не се харчат повече пари, да няма държавни гаранции
Коментари Харесай

Бивш шеф на АЕЦ Козлодуй оправда спорни думи на Борисов за Белене

Да не се харчат повече пари, да няма държавни гаранции – това са част от изискванията на страната да продължи плана " Белене ". Изхарчени са над 3 милиарда лв. и би трябвало да се направи нещо – Народното събрание би трябвало да вземе решение какво ще се прави с оборудването от " Атомстройекспорт ", което стои от предишното лято. Това съобщи някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов.

Николов отхвърли думи на Бойко Борисов от първия му мандат, че е рисково да се строи АЕЦ в Белене поради Врачанския разлом . С тези думи обществено тогава Борисов оправда прекъсването на плана . Централата е предходна всички стрес проби, увери той, като изясни, че стрес тестванията били направени през 2011 година. На резонния въпрос на Нова телевизия за какво Борисов през 2012 година заприказва за сеизмичен риск, Николов отговори, че в действителност повода е цената и изясни, че претекстовете били записани в решението на Министерския съвет отпреди 6 години .

Белене е земетръсна зона, само че планът може да издържи на рисковете, повтори Николов. Когато си министър председател на една страна и не ти е обяснен план от подобен мащаб, би трябвало да вземеш решение притиснат , внуши депутатът от ГЕРБ, който уточни, че планът бил неприятно конструиран и че RWE се е изтеглила т.е. нямало е стратегически вложител. Сега, с цел да няма спекулации, се търсел стратегически вложител и нямало да има контракт за наложително изкупуване на творби ток от страната.

Според енергийния специалист Атанас Тасев въпросът за сеизмичността в региона е забавен. Той напомни, че геолозите изрично споделили, че там има по-висока сеизмичност, само че няма разлом. Много е любопитно по какъв начин тези хора, които стопираха плана през 2012 година, в този момент го рестартират . По думите на Тасев централата може да излезе на облага след пет години, а след 15 да дава необикновен паричен поток.

Николов отхвърли, че някой е натиснал България геополитически, с цел да се строи АЕЦ " Белене ". Той разяснява и, че АЕЦ " Аккую " нямало да дава ток да вземем за пример за Истанбул -заради инфраструктурни спънки, а за азиатската част на Турция т.е. България нямало да загуби турския пазар.

Твърдо срещу

Всички тези разноски ще ги заплащат децата и внуците ни. Беше явно че се върви към притопляне на плана, по метода, по който държавното управление реагира след решението на абритража. Арбитражът ни осъди единствено за оборудването, само че сподели, че няма подписан финален контракт. В този състав на Народното събраниея няма никакво подозрение че това решение ще мине и след това тежко ни и горко. Това сподели в коментар за повдигането на мораториума на АЕЦ " Белене " някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков в изявление за bTV.

Според него в случай че никой не компенсира разликата в цената на тока от " Белене " и пазарната, не след дълго централата ще стане притежател на кредиторите си: " Ние желаеме ли авансово да участваме в нещо където ще си загубим вноската ", попита Трайков.

Той е уверен, че към плана има цяла галактика от опасности и неизяснени въпроси. Трайков сподели, че всички разбори по плана са правени преди нещастието във " Фукушима " и повишаването на риска от терористични актове.

Припомняме, че според отчет на Българска академия на науките планът „ Белене” ще е доходоносен единствено в случай че за него не бъдат изхарчени над 10,5 милиарда евро. В цялостния отчет на Българска академия на науките обаче има откровени несъответствия – да вземем за пример аргументът, че на България ѝ би трябвало нова нуклеарна мощ, тъй като към 2040 година у нас ще има към 8,463 млн. души. Според Национален статистически институт популацията през 2040 година ще е най-вече 6,378 млн. души и още по-малко съгласно Организация на обединените нации.

Изглежда дебела сметка, която отново ще платим ние, а не вие - по този начин водещият на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна и към Валентин Николов, а депутатът от ГЕРБ сподели, че " ние " сме всички българи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР