Да не говорим за червените линии, призова кандидатът за премиер

...
Да не говорим за червените линии, призова кандидатът за премиер
Коментари Харесай

Денков седна на масата за преговори, ГЕРБ и Възраждане го отрязаха

Да не приказваме за алените линии, прикани претендентът за министър председател

Кандидатът за министър председател на " Продължаваме промяната " организира среща с парламентарните сили в търсене на поддръжка за втория мандат. На срещата участват представители на " Демократична България ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Изненадващо, поканата одобриха и от ГЕРБ, само че откакто показаха мнението си за кандидатурата на Политическа партия, Томислав Дончев и Десислава Атанасова напуснаха залата. 

" Благодаря на сътрудниците, които се отзоваха на тази покана. Приемам вашето наличие като знак, че всички сме подготвени да влезем в един градивен диалог, с който да осмислим и съществуването на Народно събрание и да обсъдим умерено и градивно опцията за един кабинет, който да има политическа поддръжка. Основната цел на тази среща е да обсъдим дружно какви биха били целите, които могат да ни обединят ", обърна се към представителите на партиите акад. Денков.

ПП са сложили 4 съществени целта за този парламент. Те са свързани с акцентите върху обществената политика, без да се визира финансовата непоклатимост, помощ за бизнеса, повишение на доверието в демокрацията и влизането неотложно в Шенген.

" Първият приоритет е обвързван с понижаване на неравенството в обществото ", съобщи претендентът за министър председател и добави, че това включва повишение на заплатите на медиците, учителите и повдигане на минималната работна заплата. " По отношение на бизнеса сме предложили отлагането на свръхпечалбите в енергетиката, ограничението на тежестта работодателя при болничен от 3 на 2 дни, одобряваме на законите по ПВУ, поддръжка на работещите родители, облекчение на процедурата за синя карта, одобряваме на закон за изменение и допълнение. По отношение на връщането на вярата в демокрацията, това са промени, свързани с антикорупционната комисия, промени в Наказателно-процесуален кодекс и закона за правосъдната власт, свързани с контрола върху основния прокурор, както и закона за правната помощ. "

" Нашият апел през днешния ден е да не приказваме за алените линии, а за нещата, които могат да ни обединят ", прикани акад. Денков.

" Като систематична евроатлантическа партия, с почитание към всички представителите и гласувалите български жители, сме тук да заявим своята позиция. Ние доста от дълго време сме решили кои са значимите тематики за България и нееднократно ги поставихме на обществено разискване. Виждаме че огромна част от тематиките, които сте сложили, са тематики от дневния ред, които са разисквани на първата ни среща с вас, само че и част от дневния ред на огромна част от политическите партии. Считаме обаче, че този диалог е надълбоко просрочен. Разговор, в който се търси поддръжка с втория мандат за държавно управление, откакто са изгорени доста мостове, откакто връзката сред парламентарните групи, в това число и при връчения първи мандат и при молбата за среща от името на коалиция ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Господин Денков, коства ми се, че влизате в ролята, с почитание към вас, само че не и към позицията, за която сте претендент, на кука на конци на Политическа партия, съобщи ръководителя на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.л

  " Считаме че хора, които през последните 8 месеца потвърдиха само, че не могат да се оправят с изпълнителната власт, не могат да бъдат още веднъж номинация в държавно управление, в което се търси някакъв консенсус. Към вашата лична кандидатура -  поздравления, ние ви познаваме добре, бил сте зам.-министър в наше държавно управление. Вие имате своите качества. Силно ме тормози, че с план на стратегия без ясни политически констататции и търсене на консенсус за състав на държавно управление, за искане на разговор, за разискване на този състав, на бъдещите цели, без подписан специфичен документ от водачите на партии, нашият диалог ще се изчерпи дотук. Желая ви триумф ", сподели още Атанасова, след което от ГЕРБ напуснаха залата.

" Това беше задачата - всеки искрено да каже какво мисли. Моя апел беше да не се връщаме към предишното, тъй като в случай че приказваме за изгорени мостове, би трябвало да стартираме от свалянето на държавното управление на Политическа партия. Моят апел още веднъж е да не се връщаме обратно, а да гледаме напред ", отговори акад. Денков и добави, че личен състав ще се разисква чак когато има ясно единодушие за съставяне на държавно управление.

" Голяма част от нещата, които представихте, са продължение на политиките от предходното държавно управление. Но съгласно това, което сте ни изпратили, отпадна вашето първо изискване - реализирането още веднъж на избирателен кодекс ", съобщи Свиленски от Българска социалистическа партия. " За нас беше смущаващо, когато поставихте изборния кодекс като изискване за битие на държавно управление. Надявам се, че сте осъзнали това ваше деяние и в този момент не го поставихте. От наша страна, когато стартират диалози всъщност, ще участваме изцяло отговорно. "

Акад. Денков отговори, че тематиката за Изборния кодекс не е отпаднала и прикани да се рестартира полемиката, тъй като Българска социалистическа партия стимулирали измененията с хората, които се затрудняват да гласоподават машинно, само че в последна сметка се е получило действително унищожаване на машинното гласоподаване.

" Така че дано да рестартираме тази полемика, тъй че да търсим решение, което да е най-хубаво за гласоподавателите. Тема стои на дневен ред, само че апелът през днешния ден е да се фокусираме върху тези, по които имаме единодушие ", сподели той.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ попита Денков каква е оценката му за държанието на Кирил Петков поради решението на Конституционния съд по проблема с него. Поиска оценка и за арестите, осъществени под управлението на Бойко Рашков преди изборите, за които след това съдът е решил, че са противозаконни.

Относно въпросът с Кирил Петков и решението на Конституционния съд, Денков отговори, че Петков е дал доста персонални жертви в името на това да способства за развиването на страната.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява, че е елементарно към всеки кандидат-премиер да се задават провокативни въпроси и прикани за отговорно отношение.

От " Демократична България " приканиха за изработването на политическа декларация, която да мине в пленарна зала и по този начин всяка партия да може текст по текст да каже какви задължения поема.

" Освен фигура, която се употребява с безсъмнена експертност, имате действителна биография на държавен деятел и подготвеност. Това не е без значение. И това, че зад вас застава политическа мощ, която прави жеста с изключение на да постави човек с готовност за разговор, да поеме и политическа отговорност, тъй като при първия мандат казусът беше, че не е ясно кой носи политическа отговорност. Нашата оценка за тази първа стъпка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като подобен, тъй като да твърдим, че България има потребност от ръководство, а да неглижираме тази отговорност, би трябвало да поемем отговорността си за това ", сподели Иванов.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев пожела триумф на акад. Николай Денков и заявява, че групировката му е отворена за диалози.

" Съгласен съм, че диалогът е просрочен, само че се веселя, че въпреки и късно, диалогът стартира. Политиката е изкуство на компромисите, само че в случай че в действителност сме откровени, че ни е належащо държавно управление, което да взема решение рецесиите, би трябвало да създадем тези старания и одобрявам, че този диалог е в тази посока - да се опитаме да съставим формата за тази задача - да съставим държавно управление ", уточни Янев.

До седмица се чака да стане ясно какво ще се случи с втория мандат, заключи акад. Денков. Той съобщи че има късмет за сформиране на държавно управление с втория мандат, който не е огромен, само че все пак съществува.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков поздрави Николай Денков за триумфа, който се случва за първи път от няколко месеца - на една маса да седнат толкоз разнообразни партии. Той оцени позитивно предлагането на " Демократична България " за приемане на обща управническа декларация.

" Възраждане " твърдо обявиха, че няма да седнат на една маса с Политическа партия.

източник: dnes.bg
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР