Да не би мечтите за еликсир на младостта вече да

...
Да не би мечтите за еликсир на младостта вече да
Коментари Харесай

Революция! Най-Накрая Успяха Да Обърнат Процеса На Стареене В Човека!

Да не би фантазиите за " балсам на младостта " към този момент да са станали действителност? И дали скоро няма да се появят хапчета за подмладяване? Изследователи на стареенето изнесоха сензационни резултати на конференция в Ню Йорк: в границите на малко проучване те съумели да подмладят с по към 2,5 години деветимата мъже-участници в опита.

Резултатите от проучването звучат необикновено, разяснява " Ди Цайт ". А постоянно, когато избрани научни резултати звучат необикновено, би трябвало да бъдем доста внимателни. В този случай даже изключително внимателни.

За какво тъкмо става дума?

Човешкото тяло старее. Но при някои стареенето е по-бързо, при други - по-бавно. Едни на остарели години имат артрит, диабет и болки в гърба, други остават здрави и витални до късна възраст. Учените назовават здравословното положение на тялото " биологична възраст ". Тъкмо на тази биологична възраст съумели да влияят Грегъри Фейхи и другите откриватели от компанията " Интервин Имюн " в съдействие с сътрудници от университетите в Лос Анжелис и Станфорд.

Любопитното е, че учените не са разкрили някакви нови субстанции, а употребявали към този момент известни препарати, само че в нова композиция. По избрана скица деветимата участници получавали: соматропин (хормон за растеж), ДХЕА или дехидроепиандростерон (хормон, синтезиран от надбъбречните жлези) и метформин (препарат за намаляване на кръвната захар).

Тези три препарата трябвало " с обединени старания " да нападат тимусната жлеза. Тимусът е ендокринна жлеза, чиито два дяла са ситуирани симетрично - от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. В него Т-лимфоцитите дават отговор за разпознаването на здравите кафези и за унищожаването на вируси, бактерии и " неприятни " кафези като раковите, да вземем за пример. У хора, достигнали физическа зрялост, тимусната жлеза тежи сред 35 и 50 грама, само че в хода на остаряването тя се смалява до два грама и - естествено - функционалностите ѝ доста отслабват. Учените от екипа стигнали до концепцията, че в случай че спрат смаляването на тимуса, това може да забави и стареенето на организма.

Ефекти и недостатъци

След като в продължение на 12 месеца деветимата участници в опита приемали трите препарата по избраната скица, ядрено-магнитният резонанс посочил, че тимусните им жлези фактически наедрели. Спаднало и нивото на възпалителни процеси в кръвта и в последна сметка биологичният им часовник бил превъртян с към две години и половина обратно.

Учените, провели опита, настояват, че не били открити никакви странични резултати, само че техни сътрудници са скептични. Пред " Дойчландрадио " Ралф Краутер и Бьорн Шумахер обобщават главните възражения. Първо: групата от деветима участници в опита е била прекомерно дребна. Второ: не е имало контролна група. И трето: хормоните за напредък от време на време провокират образуването на ракови кафези, а към този момент не е ясно дали това няма да случи при някого от участниците.

В изявление пред " Ди Цайт " един от тези участници, 65-годишният публицист Ханк Пелисие споделя, че в хода на опита му поникнала малко нова, и то кестенява коса. Той твърди, че подобрил достиженията си във фитнеса с към 10-25% и станал много по-емоционален. Същият вестник отбелязва, че в случай че данните от опита устоят строгата научна инспекция, за компанията-производител на бъдещия " балсам на младостта " ще се отвори пазар за 100 милиарда $. А следствията от сходна терапия сега са невъобразими: " Ако медиците в действителност са съумели да подмладят хората, какво ще значи това за нашите общества? Дали няма да настъпи нова ера, в която младостта се трансформира в стока, а необратимостта на старостта престава да бъде толкоз ужасна? Какви ли радикални промени ще настъпят в житейското обмисляне, в фамилните структури и в осигурителните системи? " - разяснява " Ди Цайт ".

(По изявления в " Ди Цайт ", Фокус ", " Дойчландрадио " и " Тагесшпигел " )
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР