Да не бъдем дребнави като пресмятаме колко служебни автомобила, колко

...
Да не бъдем дребнави като пресмятаме колко служебни автомобила, колко
Коментари Харесай

Държавните пари - заложници на политическата криза

Да не бъдем дребнави като пресмятаме какъв брой служебни автомобила, какъв брой бензин изхарчиха и от кое място той бе заплатен, с цел да се яви четирихилядният ГЕРБ-ерски актив на среща с премиера Борисов в "Техно Парк " София. Организацията по посрещането в сряда (5 август) евентуално също е безвъзмездна, само че тяхна е властта, "тяхно е времето ". Да оставим тези сметки за опозиционните функционери.

В 25-минутна тирада пред партийния хайлайф на ГЕРБ Борисов се опита да показва примирение и изчете авансово квалифициран текст, т.е. опорките за апокалипсиса, който ще настане, в случай че Народното събрание хлопне кепенците. И да не ги запомните от първия път, няма ужасно. Вече е несъмнено, че в идващите дни те ще бъдат повторени неведнъж от ръководещите депутати и министри, с цел да "страхуват " електората. В съпротива на казаното евродепутатът Радан Кънев възкликна: "Г-н Борисов, вие сте първенец по неефикасно наличие в политиката. "

Би направило чест на премиера, в случай че не слага своите ползи преди всичко. Но по време на десетгодишното си ръководство водачът на ГЕРБ нееднократно коренно е променял позицията си по значими за страната въпроси и по тази причина е мъчно тъкмо в този момент да му се доверим. А точно, че ще одобри непринудено да "клекне " пред протестиращите и да рискува да бъде запомнен като политикът, който няма нито един приключен мандат отпред на България.

И с цел да няма ненужно тюхкане какво ще стане с Народното събрание, в случай че Борисов подаде оставка, бихме му предложили да разпореди на Цвета или на някой от депутатите си да съберат нужните подписи за привикване на изключителна парламентарна сесия и да пресечен плажуването си. След някой и различен ден ще имат много време за отдих. Дори в случай че Борисов е решил да подаде оставката си в петък вечер, денем тази работа може да бъде отметната. Така и ще потвърди, че в действителност търси единодушие.

А инак самодейностите, които той изреди, могат да бъдат гласувани от депутатите в границите на седмица. Предвид че ръководителят на Народното събрание бе измежду множеството гербери в "София тех парк " и евентуално ще бъде "на повикване " до последния момент от настоящето ръководство, надали ще е мъчно да изготви ексклузивен дневен ред, в който да бъдат заложени незабавните закони съгласно водача на ГЕРБ, без които страната щяла да се рухне.

На изказванието на Бойко Борисов, че без работещ парламент страната няма да може да вземе заем при положение, че стопанската система блокира ще опонираме с обстоятелства от близкото минало. Защото такава бе обстановката през 2014 година, когато още веднъж бе образуван длъжностен кабинет. Да напомним обаче, че при първата актуализация на бюджета за тази година таванът за вдишване на нов държавен дълг бе повишен със 7.8 милиарда лв.. Буфер, от който кабинетът на Борисов по този начин и не се е възползвал. А издаването на дълг е прерогатив на Министерството на финансите, което ще съществува и при длъжностен кабинет. Така че тази алтернатива стои отворена и пред служебно назначена изпълнителна власт.

Актуализация на бюджета с направените досега заплащания и обещания за скорошни заплащания по антикризисните ограничения, също може да бъде призната в границите на този парламент. При положително предпочитание, несъмнено. Поне публицистите знаят по какъв начин законопроекти минават по бързата писта - на две гласувания в границите на едно съвещание на отрасловата комисия, а по-късно и в пленарна зала, без публично разискване и без оценка на въздействието. Най-пресният образец е с намаляването на Данък добавена стойност от 20 на 9% за виното и бирата. Всичко може да се случи в нашия парламент, в случай че е в сгода на болшинството от присъстващите депутати. Ако не им е угодно, знаем какво се случва - те просто отсъстват.

Колкото до приемането на държавния бюджет за 2021 година, тук обстановката е малко по-сложна. Действително, Народното събрание има последната дума за годишната финансова рамка на страната. Но няма да е казус служебното държавно управление да работи в признатият през 2020 бюджет, който е гордостта на Борисов. Така бе през 2014 година когато служебното държавно управление на Близнашки следваше утвърдената бюджетна процедура на кабинета "Орешарски " и в края на мандата си завеща на "Борисов 2 " подготвен законопроект за държавния бюджет.

Още повече, че в случай че настоящето държавно управление подаде оставка до понеделник, поради комплицираните договаряния с съдружните сътрудници, изборите може би ще са още през октомври или ноември, т.е. новата власт ще може да встъпи в служба преди края на годината и 2021-а може да стартира с признат закон за държавния бюджет. Междувременно няма да е казус проектобюджетът да бъде написан от длъжностен министър на финансите.

За ролята на Народното събрание в мярката на "60/40 ", може да се каже, че в прочут смисъл министър председателят е прав. Наистина бюджетът й в размер на 1 милиарда лева ще се финансира със заем по европейската стратегия "SURE ". Кабинетът на Борисов към този момент утвърди сключването на съглашение с Еврокомисията, т.е. действително остава финалната ратификация от Народното събрание.

Но дано не забравяме, че един длъжностен кабинет ще може да обезпечи схемата "60/40 " с пари от фискалния запас, като в края на годината финансира заложения в бюджета недостиг в размер на 3.5 милиарда лв.. Това е разрешено съгласно закона за обществените финанси. Програмата "SURE " пък e с небосвод 2022 година, тъй че евентуално няма да е проблем заемът да бъде усвоен на по-късен стадий и да попълни фискалния запас. Така че и тази грижа на Борисов може да падне от плещите му освен това без комплицирани фортификации.

Всъщност саможертвата, на която е подготвен водачът на ГЕРБ и министър председател на България, е напълно ненужна. Защото тази жертвоготовност наподобява е подбудена или от неведение или от нарцисизъм. Декларираната злоба на Борисов към президента пък допуска, че водачът на ГЕРБ надали ще благоволи да му завещае подредена къща на "Дондуков 1 ". Разбира се, Бойко Борисов нееднократно е изненадвал публиката със спонтанни и прочувствени решения взети под напора на възприятията. Факт е също, че с идването на длъжностен кабинет не идва края на света. Пък и както Борисов заявява, него не го е боязън!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР