Да направим буферен паркинг, до утре да заработи. Да се

Да направим буферен паркинг, до утре да заработи. Да се ...

Стоките от рисковите държави да ги претоварваме на наши тирове, предлага Борисов.


Да направим буферен паркинг, до утре да заработи. Да се подготвим, ако кризата стане още по-тежка, тук да могат да стоят хората. Да осигурим и санитарни, и други условия на превозвачите.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с вътрешния министър Младен Маринов посети изграждането на буферен паркинг за тирове на бившето военно летище Узунджово и тази визита бе излъчвана през фейсбук. 
Спираме тировете за Турция, часове по-късно отмениха заповедта
Спираме тировете за Турция, часове по-късно отмениха заповедта

Мярката е временна, но ще изтече след изричната й отмяна

Обсъждаме да качваме на влакове част от тировете. Стоките от рисковите държави да ги претоварваме на наши тирове - Турция-България е сигурна зона. Да има осветление, химически тоалетни, временни будки за храна, за да може шофьорите да получават храна, казаха Борисов и Маринов при слизането си на пистата на бившото военно летище.

Надявам се до утре колоната (до границата ни с Турция - б.р.) да е изтекла. Обещаха българските тирове да бъдат пропуснати, каза той.

На границата с Румъния и Сърбия не можем да спираме - всички от Европа за Азия идват тук и карат карантина, обясни спешността на ситуацията Борисов. С турски партньори сме говорили, не можем на нашите външни граници (за ЕС - б.р.) да спираме. Тук става буфер, това е най-голямото КПП между Европа и държава от третите страни, обясни премиерът.
ЕС ще приеме 1600 деца мигранти от Гърция
ЕС ще приеме 1600 деца мигранти от Гърция

В момента над 42 000 мигранти живеят в пренаселени лагери на гръцките острови

Той веднага направи аналогия с другата криза, пред която е изправена Европа - мигрантската. "А си представете от другата страна на границата какво е, - представете си тук да имаме 70 000 бежанци", призова репортерите и присъстващите Борисов и не се забави да се самоизтъкне: "Това го дължите на мене, на него, на него - посочи премиерът към министър Младен Маринов и към началника на "Гранична полиция" гл. комисар Светлин Кичиков. "Не искам да мисля тука палатки...", недовърши премиерът. 
Откриха 64 мъртви имигранти в камион в Мозамбик
Откриха 64 мъртви имигранти в камион в Мозамбик

Само 14 са оцелели

1100 камиона само на ГКПП "Капитан Андреево" за денонощието са обработени, заяви началникът на Гранична полиция.

За останалите мерки за справяне с кризата Борисов каза: "Убеден съм, че и търговските банки само за 1-2 дена ще имаме решение по кредитите - нека те да го кажат, да не се намесваме ние".

При излизането си от джипа премиерът направи знаци с ръце, за да отдалечи хората на пистата - "да спазваме правилата", призова той. При обясненията си Борисов придърпваше маската си надолу, за да не му пречи да говори.

"Единственото, което гарантира предпазването, е да не се събираме заедно. Пазете се, всички сме хора, не знаем от къде може да дойде", заяви Борисов за ситуацията с пандемията от коронавируса.

Източник: news.bg