Да копаем ресурси на Луната? Идеята звучи малко амбициозно, но

...
Да копаем ресурси на Луната? Идеята звучи малко амбициозно, но
Коментари Харесай

Станции за зареждане на гориво в космоса? Според учени това е възможно

Да копаем запаси на Луната? Идеята звучи малко амбициозно, само че истината е, че човечеството от ден на ден се приближава до нейното осъществяване. Учени възнамеряват това стане факт напълно скоро - още през 2025 година.

Ресурси обаче е допустимо да има и на други обекти, намиращи се по-близо до нас, в сравнение с Луната. Нови изследвания допускат, че има към 1 000 метеорита, които са по-близо до Земята от лунната повърхнина. Тези галактически обекти е доста евентуално да съдържат огромни количества и разнообразни по тип запаси, както и най-ценният подобен в космоса - вода.

Повечето от тези галактически скали са с дребни размери - до единствено няколко метра. Поне 25 от тях обаче са задоволително огромни, с цел да може да служат като независимо водохранилище. Проучването твърди и че количеството вода, намиращо се на тези метеорити, е голямо - задоволително за напълване на близо 320 000 басейна с олимпийски размери, което е доста повече от количеството вода, намиращо се на лунните полюси.

А водата в космоса е безпределно значима заради няколко аргументи. " Водата е може би най-ценният запас в космоса. Достъпът до богат на вода метеорит ще даде опция за огромно изследване на слънчевата ни система. В допълнение към поддържането на живота, водата може да бъде отделяна и на О2 и водород за приемането на условия за дишане и за приемане на ракетно гориво. " Това споделя пред уеб страницата Mining.com съоснователят и съпредседател на компанията Planetary Resources Inc. Ерик Андерсън.

И когато приказваме за рандеман на скъпи запаси в космоса, е значимо да споменем и за една друга доста забавна концепция на учените, която не би могла да бъде осъществена без съществуването на вода. Според някои пространството, с което разполагат метеоритите, може да се употребява и с други цели, да вземем за пример за галактическа " бензиностанция ".

Ако намерим метод сполучливо да изградим станции за зареждане на гориво на тези орбитални метеорити, това би било огромна крачка напред за човечеството в процеса на проучване на галактическото пространство и извличането на запаси от метеоритите. На това мнение е откривателят на Андрю Ривкин. По думите му по този метод към този момент няма да има потребност галактическите организациите да изпращат гориво от Земята към галактическите кораби, което доста ще улесни изследователската активност. Щяло да стане и в пъти по-лесно развиването на галактическата минна и добивна промишленост.

" По-лесно е да доставяте гориво от метеорити на геосинхронна орбита, в сравнение с от повърхността на Земята. Ако може да се откри такава линия на доставка, това би могло да направи извличането на запаси доста по-лесно и печелившо ", изяснява Ривкин.
 Всеки гражданин на Земята може да забогатее с по $100 милиарда. Ако добива първични материали от Космоса
Всеки гражданин на Земята може да забогатее с по $100 милиарда. Ако добива първични материали от Космоса

Въпросът за собствеността на ресурсите на другите планети обаче стои на напред във времето

Засега има най-малко две компании, които изследват опцията за рандеман на запаси от метеорити - Planetary Resources и Deep Space Industries.

През 2015 година някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама подписа закон, който дава на жителите на страната права на лични запаси, добивани в космоса. Главното предписание е оповестено като главен подтик за добива в космоса, защото предизвиква комерсиалното изследване и потребление на запаси от метеорити, получени от американските компании.

Малко по-късно Люксембург започва публична самодейност за поощряване на рандеман на минерали от метеорити. Малката европейска страна, която изследва вероятното присъединяване в бранша от 2013 година, има за цел да се трансформира в център за галактически рандеман на Европа.

Канада също поглежда към Луната. Миналата година основаната в Северен Онтарио Deltion Innovations стартира партньорство с Moon Express, първата американска компания за частно проучване на космоса, получила позволение от държавното управление да пътува отвън орбитата на Земята при бъдещи благоприятни условия.

Някои от начинанията включват проекти за миньорска активност на метеорити, следене на галактически парчета, създаване на първото населено място на Марс и личния проект на милиардера Илън Мъск за безпилотна задача до алената планета.

Геолозите, както и нововъзникващите компании като основаната в Съединени американски щати Planetary Resources - компания, която е пионер в промишлеността за извънземен рандеман на запаси - считат, че метеоритите са цялостни с желязна руда, никел и благородни метали. Предполага се, че концентрациите на тези материали са в пъти по-високи от тези, открити на Земята. Следователно извънземната промишленост може да развие пазар за трилиони долари, а галактическите станции за гориво биха създали това в пъти по-лесно.
 Колко ще коства най-евтиното странствуване в Космоса?
Колко ще коства най-евтиното странствуване в Космоса?

Разходките със скафандър ще останат единствено за най-богатите, най-малко в обозримо бъдеще
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР