Да кажем не на САЩ, призовава британският в. Гардиън в

...
Да кажем не на САЩ, призовава британският в. Гардиън в
Коментари Харесай

Индипендънт: Арестът на Асанж е очевидно посегателство срещу свободата на медиите

" Да кажем " не " на Съединени американски щати ", приканва английският в. " Гардиън " в публицистична публикация, коментираща осъществения през вчерашния ден в Лондон арест на създателя на уеб страницата " Уикилийкс " Джулиан Асанж. Той би трябвало да бъде изправен пред английски съд за нарушаването на изискванията на гаранцията си, само че изгонването му в Съединени американски щати би било погрешно, отбелязва вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Повдигнатите в Съединени американски щати обвинявания се отнасят до секретните военни и дипломатически документи, предадени му от някогашния анализатор от военното разузнаване на Съединени американски щати Челси Манинг, които разкриха злоупотреби на Вашингтон и хвърлиха светлина върху корумпираните и репресивни държавни управления по целия свят. Значението на тези материали, оповестени от в. " Гардиън ", в. " Ню Йорк таймс " и други медии беше неоспоримо. Но както редакцията на в. " Гардиън ", по този начин и други медии бяха срещу решението на Асанж да разгласява огромни количества нередактирани документи.

Сега създателят на Уикилийкс може да получи затвор до една година за нарушаването на изискванията на гаранцията си. Би било вярно и от страна на шведската прокуратура да възобнови следствието си против него по обвинявания в обезчестяване и полов тормоз, както изиска юристът на една от ищците. Но нищо от това не понижава заплахата, която съставлява приемането на настояването за изгонването му в Съединени американски щати.

Не е нужно някой да харесва 47-годишният Асанж, с цел да се възмути от ролята на английското държавно управление в тази история. Ако някой може да бъде задържан за разкриването на случаи, които е доста евентуално да се окажат военни закононарушения, какво приказва за нас като общество фактът, че позволихме този арест, пита английският в. " Индипендънт ". Асанж може да е нарцисист, може да е изложил на заплаха хора, отказвайки да редактира деликатна информация. Може да е оказал помощ за избирането на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и сигурно би трябвало да дава отговор за обвиняванията в полови похищения, които му бяха повдигнати. Но всичко това не би трябвало замъглява преценката ни за това, което се случва. Арестът, осъществен в Лондон, е явно посягане против свободата на медиите, против правото на изобличителите да разкриват отрицателна информация за могъщи институции.

Арестът на Асанж е кулминационната точка на дълго тлялото напрежение, което повдигна сложни въпроси за свободата на медиите, обезпечена с първата корекция на конституцията на Съединени американски щати, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Откакто Асанж стартира през 2010 година да разгласява архивите от поверителни военни и дипломатически документи на Съединени американски щати, чиновници на две администрации премисляха дали да го обвинят в закононарушение. Администрацията на предходния президент на Съединени американски щати Барак Обама реши да не го прави, частично поради опасението, че може да сътвори казус, който да оказва възпиращо деяние на обичайна журналистическа активност. Изглежда обаче, че администрацията на Тръмп е повдигнала обвиняване - въпреки и не по закона за шпионската активност, а за хакерство. Смята се, че Асанж е оказал помощ на Манинг да пробие отбраната на секретна военна мрежа и да влезе в нея, употребявайки самоличността на различен консуматор.

Традиционната журналистическа активност не включва даването на помощ на източниците за разтрошаване на отбрани, заради което обвиняването наподобява като опит на прокуратурата да избегне проблемите с първата корекция на американската конституция, като не трансформира публикуването на информация в закононарушение.

Въпреки това публицистите към момента имат мотив за терзания, споделя Бари Полак, юрист на Асанж. " Фактическите обвинявания против Асанж се свеждат до поощряване на източник да му съобщи информация и полагане на старания за отбрана на самоличността на този източник ", акцентира юристът, представен от в. " Ню Йорк таймс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР