Да кажем, че си избирате нова видеокарта и сте се

...
Да кажем, че си избирате нова видеокарта и сте се
Коментари Харесай

Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?

Да кажем, че си избирате нова видеокарта и сте се спрели на избран чип, който дава отговор на условията ви. Например Radeon RX 5700. Това обаче е единствено част от процеса. На пазара има безпределно количество модели, някои от които следват референтен дизайн, създаден от AMD или Nvidia, а други са с платки, проектирани от сътрудници като MSI, Asus, Sapphire както и доста други.

На какво да се спрем – на референта или на нереферентна видеокарта? Краткият отговор е че множеството хора (но не всички) е добре да се ориентират към вторите. Ето какви са преимуществата и минусите на двете групи артикули.

Референтни графични карти

Т.нар. референтни карти употребяват дизайн, създаден от AMD и Nvidia – фирмите, които основават и доставят самите графични чипове, намиращи се в сърцата на тези съставни елементи. Те съществуват за да задават базово равнище на качество и да разрешат бързо постигане до пазара при поява на нов чип. Специално създадените охлажания да вземем за пример би трябвало да бъдат проектирани в допълнение, което лишава време. Ако желаете да се сдобиете с съответен напълно нов видеочип, то рефентният дизайн евентуално ще е единственият ви избор.

Традиционно, предоставяните от разработчиците на процесори дизайни са оборудвани с по един турбинен вентилатор, при който топлият въздух се непосредствено се води отвън компютъра през вентилационни отвори при конекторите за връзка с монитор(и) на видеокартата.

 Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?
Подобно изстудяване може да е потребно в случаи на стеснен поток от въздух. Например в случай че изграждате компютър в дребна кутия или желаете да наредите няколко видеокарти една до друга. В сходни случаи турбинните охлаждания могат да отстраняват риска от прегряване на системата.

Налице са обаче неща, с които ще би трябвало да се примирите. Този вид охладители са с по-ниска успеваемост, което значи по-високи обороти на вентилатора, повече звук и по-високи работни температури.

Интересно е да се означи, че Nvidia като че ли обърна тил на тази традиция в своята серия графични карти с чипове Ge-Force RTX 20, преминавайки на охлаждания с два вентилатора. Също по този начин компанията създаде и първокласни карти, наречени " Founders Edition ". Тези модели наподобяват ужасно и са с отлична продуктивност, само че Nvidia не овърклоква картите си толкоз, колкото разработчиците на нереферетни оферти. В този смисъл двойният вентилатор на Radeon RTX е усъвършенстване, само че от компании като MSI постоянно може да очаквате по-ниски работни температури.

Друго значимо преимущество на референтните дизайни (може да) е съвместимостта. Турбинните модели на AMD и двувентилаторните на Nvidia се придържат към общоприети размери, което значи, че умерено могат да бъдат поместени в множеството компютри. Ако пък желаете да преминете към водно изстудяване на съставените елементи на системата си, универсалността на референтните карти значи по-лесно намиране на нужните съставни елементи.

 Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?
Не на последно място в моделите, последващи референтни дизайни, постоянно липсват спомагателни функционалности като двойни BIOS-и, RGB светлини и така нататък

Нереферентни графични карти

Повечето видеокарти с дизайни, създадени от парньори на AMD и Nvidia, употребяват многовентилаторни решения, при които топлият въздух остава в кутията и се извежда на открито дружно с общия вентилационен поток. Това обаче рядко е проблем, защото, както към този момент бе упоменато, тези видеокарти са по-хладни и нормално са и по-тихи,

По-ниските работни температури разрешават реализиране на по-високи честоти. Много нерефентни видеокарти се доставят със фабричен овирклок. Това значи, че доста (вероятно повечето) такива артикули идват с по-висока продуктивност.

Имайки поради, че множеството хора имат по една графична карта в компютрите си, нереферентните решения нормално са по-удачен избор.

Качеството на тези съставни елементи варира при другите снабдители. В взаимозависимост от това какъв брой пари е подготвен да похарчи човек, той може да избира сред базови дизайни си работни честоти близки до тези на референтните модели, до оферти с големи охладители, забележителен овърклок и спомагателни функционалности. Разбира се, последните костват доста повече.

 Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?
Какво обаче в действителност получавате за тези пари? По-добро изстудяване, като начало. На пазара можете да намерите видеокарти с един, два и даже три вентилатора. Налице са и модели със водно изстудяване. По-скъпите модели идват с по-големи охладители, за по-бързо разпръскване на топлината, и спомагателен хардуер като датчици и термо-подложки за захранващите детайли и паметите. Чрез тях се понижава температурата на цялата платка, което води до по-нисък звук. Налице са и артикули с самостоятелно ръководство на другите вентилатори, тъй че всеки съставен елемент да получава охлаждането, от което се нуждае.

За овърклокинг запалянковците в нереферентни картите могат да участват доста потребни неща като подсилени зареждания, разнообразни отбрани, двойни BIOS-и и така нататък Всичко това обаче, предстоящо, коства повече.

Налице са и преимущества, които могат да бъдат оценени и от елементарния консуматор. Сред тях могат да бъдат спомагателни изходи за екрани, конектори за свързане с вентилаторите в кутията на компютъра, тъй че те да реагират на натоварването на видеокартата, и други

Най-забележимият минус на нереферентните дизайни са по-високите цени. Много хора умерено биха могли да преглътнат разлика от 50-ина лева за тази цел, само че по-сложните спомагателни фукции костват много повече. Необходимо е авансово да знаете дали ще ги ползвате.

Редно е да се подчератае дебело, че постоянно доплащането не се отразява доста върху продуктивността. Въпреки това положителният охладител може да има напълно осезателен резултат.

Разработваните от сътрудници дизайни идват в най-различни форм-фактори. Ако имате потребност от еднослотово решение да вземем за пример, то това може да е единствения ви избор. Правете предварителни изследвания. Проверявайте размера на новия хардуер в случай че слгобявате компактна машина.

 Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?
Открийте най-хубавата видеокарта за вас

Разбира се, преди да се спрете новия си съставен елемент, изберете най-важния му индикатор – процесорът, на който основан. Колко тъкмо продуктивност ви е нужна? Ако ще играете на 60-херцов 1080p екран е едно, само че в случай че гледате към 240 херца и по-високи резолюции то сигурно ще ви би трябвало по-мощен хардуер...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР