Да живееш здравословно е най-добрият избор. Не това обаче е

...
Да живееш здравословно е най-добрият избор. Не това обаче е
Коментари Харесай

Тайната да живееш до 100 не е в здравословните навици

Да живееш здравословно е най-хубавият избор. Не това обаче е съществена причина за ултрадълголетието.  

Навици като задоволително сън, извършения и здравословна диета могат да ни оказват помощ да избегнем заболяванията и да живеем по-дълго, само че когато става въпрос за живот над 90 години, основна роля стартира да играе генетиката, споделят учени, които учат стареенето, представени от The Wall Street Journal.

„ Много хора си мислят, че в случай че вършат нещата вярно – всички диети и извършения – ще доживеят и до 150 години. Реалността обаче е друга “, споделя Робърт Йънг, началник на екип учени от организацията Gerontology Research Group.

Около 25% от аргументите да вървим с бодра крачка към столетието се дефинират от гените, прибавя доктор Томас Пърлс, професор по медицина в Бостънския университет, който управлява изследване в Нова Англия, проследяващо столетници и членове на техните фамилии от 1995 година насам.

„ В 50% от аргументите да доживееш до 100 години е виновен генът. А в случай че стигнеш до 106 години, разчиташ на 75% ген “, показва Пърлс.

Изучаването на аргументите за дълголетието може да даде значими отговори на науката. Сред тях са тези за изобретяване на лекарства или по-добро схващане на процесите в човешкия организъм. Целта в последна сметка е по-дълъг живот. 

Удължаването на човешкия живот е в директна взаимозависимост от достиженията на медицината. В последните десетилетия се следи устойчива наклонност най-много поради по-доброто лекуване на редица заболявания и изгубването на част от тях. Затова в Съединени американски щати регистрират растеж в броя на столетниците. По последни данни там живеят към 109 хиляди души на или над тази напреднала възраст. Преди 10 години те са били към 65 хиляди

И макар че през 2021 година бе регистрирано понижение в предстоящата дълготрайност на живота до 76.4 години, съгласно Пърлс към 20% от популацията на страната може да доживее до 100 години. Данните сочат, че при тези хора болести деменция и рак се появяват по-късно. Според изследването към 15% от популацията на Нова Англия въобще не страдат от такива заболявания, а при 43% те се появяват след 80-годишна възраст.

Кои гени имат значение?

Според изследванията е значима концентранцията на аполипротеин Е в кръвта. Той взе участие в метаболизма на мазнините в човешкия организъм и се счита, че съществуването му защищава от развиване на Алцхаймер.

Всъщност обаче е много мъчно да се даде универсална рецепта за дългоденствие. Наличието или неналичието му зависят от редица фактори, т.е. редица генетични комбинации.

Хората, които се интересуват от тези въпроси, е добре да прегледат фамилната си история, поучават експертите. Ако в рода има доста дълголетници, е прекомерно евентуално тази наклонност да бъде продължена от идващите генерации.

Докато учените, наблюдаващи дълголетниците в Нова Англия са на мнение, че генът има съществена виновност, техни сътрудници считат, че освен „ генетичният шанс “ е от голяма важност. Д-р, Клаудия Кавас, невролог, изследва хората над 90-годишна възраст в Калифорния. Според нея може да се приказва за директна връзка сред дълголетието и рядката приложимост на кафе и алкохол да вземем за пример.

Аманда Кук Майер от университета в Мичигън показва още един фактор – богатият обществен живот. Това значи пълноценна връзка с повече хора отвън близкия фамилен кръг, ангажиране с разнообразни действия и така нататък

Изследване на екип учени от Харвард, оповестено предходната година, намира връзка сред оптимистичната конфигурация у хората и действителната дълготрайност на живота им.

Иначе казано – човек не трябва да се лишава от дребните удоволствия. Тази максима може да се чуе от много столетници. Достигнали върховете на човешкия опит, те постоянно споделят, че би трябвало да се раздваш на всеки ден и да си благополучен, че към момента си тук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР